Русия е готова да възобнови доставките на газ за Европа

...
Русия е готова да възобнови доставките на газ за Европа
Коментари Харесай

Русия е готова да възобнови газовите доставки през „Ямал-Европа“

Русия е подготвена да възобнови доставките на газ за Европа по газопровода „ Ямал-Европа “, който преди месеци беше спрян по политически аргументи. Това съобщи съветският вицепремиер Александър Новак, представен от CNN.

По думите му европейският пазар остава настоящ, защото дефицитът на газ продължава. Русия има всички благоприятни условия да обновим доставките. Например, газопроводът „ Ямал-Европа “, който беше спрян по политически аргументи, остава необработен, посочи Новак.

Той уточни, че има нарастване на търсенето на газ от Европа.

Днес можем решително да кажем, че има търсене на нашия газ. Затова продължаваме да преглеждаме Европа като евентуален пазар за продажба на нашите артикули. Ясно е, че против нас беше стартирана огромна акция, която приключи с актове на бойкот против " Северен поток ", добави вицепремиера.

Вицепремиерът акцентира, че сега на цялостна мощ работи " Турски поток " и че по украинския машрут се доставят на Европа по 42 млн.куб. м газ на денонощие, което е към една трета от контрактуваните размери.

Потоците по газопровода „ Ямал-Европа “ нормално текат на запад, само че от декември 2021 година те значително бяха обърнати, откакто Полша спря да купува газ от Русия и реши да разчита на синьо гориво от немските газохранилища, отбелязва Reuters. През май Варшава приключи съглашението си за доставки с Москва, откакто преди този момент отхвърли настояването й да заплаща за газа в рубли.

Руският снабдител " Газпром " отговори като спря доставките за Полша и добави, че повече няма да бъде в положение да придвижва синьо гориво през територията й, откакто Москва наложи наказания на компанията, притежаваща полския сектор от газопровода Ямал-Европа.

По думите на Новак, Москва разисква с европейски консуматори вероятно увеличение на доставките на газ през Турция, откакто там бъде основан газоразпределителен център. Той добави, че Русия чака доставките й на полутечен газ за Европа за тази година да доближат общ размер от 21 милиарда куб. м.

Тази година успяхме доста да увеличим доставките на полутечен газ за Европа. За миналите 11 месеца от 2022 година, те набъбнаха на 19.4 милиарда куб. м, а до края на годината се чака да доближат 21 милиарда куб. м ", добавя Новак.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЯмал-Европа газопровод природен газ синьо гориво Русия Полша Александър Новак ПоследниНай-четениЕнергетика 40 Русия е подготвена да възобнови газовите доставки през „ Ямал-Европа “ Бюджет и финанси 260 Световната стопанска система се насочва към криза през 2023 година Личности 316 Кралят на първокласните артикули, който построи фешън империя за милиарди Компании 448 Бизнесът на Apple е под все по-голяма опасност от Коронавирус вълната в Китай Накратко 6274 Вечерни вести: Депутатите удължиха бюджета; Русия стопира петрола за Европа Индустрии 4835 Какво следва за имотния пазар в България през 2023 година Компании 4469 TSMC оглежда локация за цех в Европа Компании 4292 Tesla спря работата в най-важния си цех Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР