Русия е готова да възобнови доставките на газ за Европа

...
Русия е готова да възобнови доставките на газ за Европа
Коментари Харесай

Русия готова да възобнови газовите доставки по тръбата Ямал-Европа

Русия е подготвена да възобнови доставките на газ за Европа по газопровода Ямал-Европа, който преди месеци бил спрян по политически аргументи . Това съобщи съветският вицепремиер Александър Новак, представен от CNN. 

По думите му европейският пазар остава настоящ, защото дефицитът на газ продължава. Русия има всички благоприятни условия да възобнови доставките. Например, газопроводът Ямал-Европа, който беше спрян по политически аргументи, остава необработен, посочи Новак.

Припомняме, че трасено " Ямал-Европа " бе спряно откакто е за Полша по него, а страната отхвърли в следствие да заплаща по нова скица в рубли. Договорът за доставките за Полша изтичаше в края на 2022 г ., а нов на този стадий няма информация да е подписан. Още през 2019 година полската газова компания PGNiG уведоми " Газпром ", че възнамерява да приключи контракта на датата му на приключване, като оттогава и Русия стартира а и.  От Ямал - Европа се извършваше и част от снабдяването на Германия с съветски газ, което.

Александър Новак показва, че има нарастване на търсенето на газ от Европа и поръчките от страна на европейски консуматори не престават да постъпват.

Днес можем решително да кажем, че има търсене на нашия газ. Затова продължаваме да преглеждаме Европа като евентуален пазар за продажба на нашите артикули. Ясно е, че против нас беше стартирана огромна акция, която доближи кулминационната точка си с актовете на бойкот против " Северен поток ", добави вицепремиера.

Русия е в енергиен спор с Европа, откогато нахлу в Украйна през февруари.

Газпром е бил заставен да спре доставките заради наказания против компанията-майка ЕуРоПол ГАЗ, утвърждават от съветската компания.
 Русия спря газовия поток по тръбата „ Ямал - Европа ”
Русия спря газовия поток по тръбата „ Ямал - Европа ”

Останалите газопроводи работят

В същото изявление Александър Новак декларира, че пазарът на Европейски Съюз за полутечен природен газ остава отворен за Русия , като доставките ще набъбнат до 19,4 милиарда кубични метра през първите 11 месеца на 2022 година, като в края на годината се чака да доближат 21 милиарда куб. м.

Сега Русия доставя газ по тръбопровода " Турски поток " , който работи с цялостен потенциал, както и през украинският маршрут, по който се доставят 42 млн. куб. м газ дневно за Европа - това е към една трета от контрактуваното изпомпвано количество.

Русия също по този начин води договаряния за увеличение на доставките през Турция след основаването на хъб в тази страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР