Русия е готова да се върне към проекта за строителство

...
Русия е готова да се върне към проекта за строителство
Коментари Харесай

Путин: Готови сме да строим АЕЦ „Белене”, Борисов: ”Турски поток” влиза в България

Русия е подготвена да се върне към плана за строителство на атомната електроцентрала АЕЦ „ Белене “, в случай че България вземе решение за нейното съоръжаванe.
Toвa съобщи съветският държавен глава Владимир Путин по време на взаимна конференция с българския министър председател Бойко Борисов. Руският президент увери, че в случай че България вземе решение да продължи строителството на АЕЦ „ Белене “, Русия е подготвена да се върне към плана, осведоми " Фокус ".

" Научили сме си урока за „ Белене “. Искаме план на пазарен принцип, който да може да се устоя и да генерира освен облага, само че и сигурност ", сподели от своя страна министър председателят Бойко Борисов. Той уточни, че реакторите са платени и разяснява, че Владимир Путин е бил по този начин общителен да опрости на страната ни 90 млн. лихви. „ Правителството на България, българският народ разполага с два реактора и с площадка на АЕЦ „ Белене “.

„ Благодарих за 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „ Козлодуй “, за това че им се удължи живота. След 10-15 години базовата ни мощ ще има нужда от други реактори “, разяснява министър председателят. По думите му всички са добре пристигнали на пазарен принцип с най-хубавите условия. „ Ние като страна членка на Европейски Съюз, който даде най-хубави условия, е добре пристигнал “, сподели още българският министър председател. " Категорично " Турски поток " влиза на територията на България ", заяви Борисов. „ Мисля, че водихме един доста потребен и прагматичен диалог.

Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през Турски поток за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял през вчерашния ден с турския президент и нямат нищо срещу тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изричам благодарности, че още веднъж се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да пристигна съветска тръба преди време през " Южен поток ", само че това са минали събития. Така че по тази тематика – ясно и изрично: " Турски поток " влиза на територията на България “, сподели още министър председателят Борисов и уточни, че надлежно „ Газпром “, „ Булгартранзгас “ и министрите ще намерят сферата, по която по-късно да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до идващите страни в района.

„ И в този момент въз основата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през Турски поток – това става към 34-35 милиарда куб. метра към този момент и е съществено количество газ, което би трябвало да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите сътрудници поеха ангажимент дружно с Европейската комисия да намерят допустимата формула “, разяснява още министър-председателят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР