Русия днес заяви, че силите ѝ са установили контрол над

...
Русия днес заяви, че силите ѝ са установили контрол над
Коментари Харесай

Русия обяви, че е превзела селището Табаивка в Харковска област, Киев отрича

Русия през днешния ден съобщи, че силите ѝ са открили надзор над село Табаивка в украинската Харковска област, само че Украйна отхвърли това изказване, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Руското изказване беше направено от министерството на защитата в Москва.

" Това не дава отговор на действителността. Близо до тази околност има сражения ", съобщи по националната телевизия началникът на връзките на украинските сухопътни сили Володимир Фитьо.

Назначеният от Русия кмет на Донецк Алексей Кулемзин през днешния ден съобщи, че при украински ракетен удар против града под съветски надзор в Източна Украйна са били убити минимум трима цивилни.

На изображения, публикувани в обществените медии, се виждат горяща кола и две тела, които лежат на улицата. Агенция Ройтерс отбелязва, че все още не е съумяла да удостовери информацията на Кулемзин от самостоятелни източници.

Междувременно Украйна съобщи, че войските ѝ се пробват да разширят предмостието си на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър макар ожесточената опозиция на силите на Москва, съобщи Укринформ.

От ноември насам силите на Киев съумяват да се задържат на тънка линия земя на източния бряг на реката в южната част на Херсонска област, само че от този момент те не са постигнали значителен прогрес, показва украинската организация.

Украйна ще " продължи с ограниченията, целящи разширение на предмостието си " на левия (източен) бряг на Днепър, се споделя във всекидневната сводка на армията. " Въпреки обилни загуби врагът продължава да се пробва да изтласка нашите подразделения от техните позиции ", се прибавя в сводката.

Москва и Киев са ситуирани на противоположните крайбрежия на огромната река от ноември 2022 година, когато съветските сили се отдръпнаха от западния бряг, напомня Укринформ. Изтласкването на Русия от крайбрежията на реката е приоритет за Киев, който се пробва да отбрани град Херсон от съветски обстрел.

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че нощес са свалили осем съветски бойни дрона в цялата страна, в това число в западните региони. През миналото денонощие Русия е обстрелвала с ракетни системи за залпов огън позиции на украинската войска и цивилни региони общо 86 пъти и е нанесла минимум седем ракетни удара, заяви украинската войска.

Според всекидневната разследваща сводка на английското министерство на защитата съветските сили са изгубили огромен брой бронирани машини от началото на пълномащабната инвазия в Украйна, само че са запазили потенциала си да възвръщат загубите на бойното поле и да продължат войната.

Според сводката от 24 февруари 2022 година до 25 януари 2024 година съветските сухопътни сили евентуално са изгубили в Украйна към 2600 танка и 4900 други бронирани бойни машини. През 2023 година те евентуално са изгубили към 40% по-малко машини, в сравнение с през 2022 година, прибавя английското ведомство.

" Русия евентуално може да създава най-малко 100 съществени бойни танка месечно и затова резервира потенциала си да възвръща загубите си на бойното поле и да продължи това равнище на настъпателна активност в обозримо бъдеще ", се споделя още в сводката.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР