Руси Чернев, главен редактор на в. Марица Мерките на пожар,

...
Руси Чернев, главен редактор на в. Марица Мерките на пожар,
Коментари Харесай

Енергийно бедната България, която усвоява милиарди и става о...



Руси Чернев, основен редактор на в. " Марица "

Мерките на пожар, които изкривяват пазара и системата, залагат бомба със закъснител в енергетиката и енергоразпределението, сигнализират съперниците на мораториума. В случаите с цените на тока и газа обаче очевидно би трябвало да се вземат. Иначе умира бизнесът, с него приходите в хазната, след това пенсиите и цялата обществена система, а дружно с тях - държавното управление. Защото от дълго време е известно, че любовта на българина към властта минава през джоба му. Когато той се опразни, в сърцето към този момент няма място за ръководещите, колкото и симпатични да са били те до през вчерашния ден.

Наред с македонския въпрос и имунизацията, оправянето с галопиращите цени на тока и горивата са първите огромни проби за здравината на обединението. От дейностите на министрите с парещ картоф в ръка зависи животът на " Промяната ". Лошото е, че множеството от тях вървят по динени кори, на които стъпиха още когато партията на Кирил и Асен завоюва изборите.

Компенсациите за бизнеса закъсняват, само че ще дойдат през февруари, а в бюджета евентуално ще се намерят още от луфтове, с цел да се помогне на най-бедните да оцелеят в доминото от рецесии. Това обаче няма да реши трайно нито един проблем. Първата година от мандата очевидно ще мине в гасене на пожари. По-важният въпрос е ще има ли последващи 3 и какво ни чака през тях.

Що се отнася до разноските за отопление и сила на българските семейства и бизнеса, те ще порастват, и то освен поради международните цени на тока и горивата. Тук спасението не е във краткотрайните ограничения, а в устойчивите решения. А те са от дълго време известни на специалистите - не разногласия за повече атомна, вятърна или слънчева сила, а промяна на българската енергетика, модернизиране на промишлеността и енергийна успеваемост, за която, доста необичайно, през днешния ден съвсем никой не приказва.

В тази връзка, до момента в който търси къде са парите за непостроената автомагистрала „ Хемус”, вътрешният министър Бойко Рашков може да се поинтересува и от други течове. Защото при толкоз доста милиарди, усвоени за повишение на конкурентоспособността на българската стопанска система, тя е все по този начин неконкурентна. Любопитно е още в чи​и джобове са отишли стотиците милиони по трите стратегии за саниране на панелки и публични здания. Известно е, че 60% от електрическата енергия у нас отива за битовите клиенти и едвам 40% - за промишлеността. Ако не бяхме крали с цялостни шепи от санирането и парите за софтуерно и техническо възобновяване на предприятията, през днешния ден щяхме да имаме в действителност енергийно ефикасни здания и производства, а потреблението на ток щеше да е на половина. В резултат, предлагането щеше да е доста по-голямо от търсенето и цените нямаше да галопират към небесата, каквото и да се случва в прилежаща Гърция или далечния Брюксел.

Експертите от дълго време сигнализират, че страната ни харчи най-вече сила за отопление на квадратен метър жилищна повърхност и производството на единица Брутният вътрешен продукт. А енергийно бедната и подвластна България усвоява милиарди сякаш с цел да промени това, и колкото повече усвоява, толкоз по-бедна става. За разлика от стотина енергийни частни и държавни феодали, които пък стават все по-богати. Докато не смъкват феодалите от троновете им, Кирил и Асен мъчно ще запушат кацата, даже да се хвърлят като матросовци по дупките.

Ако съумеят да спрат течовете в системата, ще са спечелили първото стълкновение за смяната. И ще завоюват малко време, с цел да съберат сили за огромната борба - по какъв начин да създадем по този начин, че най-сетне да се наредим измежду икономическите тигри най-малко на Балканите, а българите в никакъв случай повече да не са бедняците на Европа.

Това, последното, няколко генерации политици с друга закваска го дават обещание на народа втори век. Стискаме палци харвардците да са хора не на лозунгите, а на делата.
Свързани вести Закопаха бизнеса – помощта за скъпия ток идва през февруари Бизнесът на колене! Компенсациите за скъпия ток ги няма
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР