Русенската католическа организация Каритас“ стартира акция Топла зима“: хората с

...
Русенската католическа организация Каритас“ стартира акция Топла зима“: хората с
Коментари Харесай

Акция „Топла зима“ на Каритас Русе помага на момчета бежанци от Украйна

Русенската католическа организация „ Каритас “ започва акция „ Топла зима “: хората с положителни сърца могат да подаряват нови или добре непокътнати топли зимни облекла и обувки за огромни момчета.

Акцията ще помогне на 30 момчета на възраст от 14 до 17 години, настанени в държавна база в село Рибарица в Тетевенския балкан. Това е младежкият футболен тим от украинския град Николаев, който е в центъра на непрекъснати яростни бойни дейности. Момчетата са бежанци в България, за тях се грижат двама техни треньори и няколко майки на дребни деца. Всички те са част от близо 160 бежанци от войната в Украйна, настанени в Рибарица, които имат потребност от топли облекла и обувки за идващата зима.

Даренията се одобряват в Хуманитарния център на Каритас в Русе на ул. „ Богдан челник “ 3 всеки работен ден от 08:30 до 17:30. Организаторите молят хората да подготвят, каквото са решили, като за свои деца – одобряват се изпрани и добре почистени облекла и обувки.

Приемат се и парични дарения по банковата сметка на разходен касов ордер Каритас: BIC: FINVBGSF

IBAN: BG45FINV91501017334928

Акция „ Топла зима “ започва в навечерието на 13 ноември – Деня на „ Каритас “. А „ каритас “ значи щедрост и помощ за хората в потребност. Така Русенската католическа организация „ Каритас “ като част от огромното семейство на благотворителните организации на Католическата черква по целия свят отбелязва интернационалната самодейност.



„ Каритас “ Русе се грижи за небогати и слаби хора от уязвими групи на територията на Никополската католическа епархия. Като снабдител на обществени услуги доближава до повече от 300 консуматори в Северна България: деца и младежи със специфични потребности или в риск, бездомни и възрастни хора.

От началото на войната в Украйна бежанците оттова също са във фокуса на предоставяните грижи. Хуманитарният център в Русе и неотдавна отворилият порти Хуманитарен център във Варна са дали парична поддръжка, помощ за настаняване и филантропични грижи на близо две хиляди бежанци. Подкрепата за бежанците от Украйна от всички „ Каритас “ организации в България се реализира с финансовото подпомагане на „ Католически служби за помощ “.



Денят на „ Каритас “ е избран с решение на Епископската конференция на Католическата черква в България през 2000 година. Тази година се отбелязва на 13 ноември – деня на блажените мъченици Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков.

Инициативата съответствува с оповестения от папа Франциск Световен ден на бедните. Насочва внимание към хората, изтласкани в периферията на света и на живота, изоставени и забравени в своето страдалчество.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР