Русе. Летище Русе“ да заработи като регионално и постепенно да

...
Русе. Летище Русе“ да заработи като регионално и постепенно да
Коментари Харесай

Министърът на транспорта Николай Събев: Русе ще има летище

Русе. Летище „ Русе “ да проработи като районно и последователно да се разраства, както и облекчени процедури за прекосяване на пасажери и товари през Дунав мост. Това са задачите, които транспортният министър Николай Събев си сложи на публичното разискване за бъдещето и развиването на въздушния и сухопътния превоз в Русе и района, оповестиха от пресцентъра на Община Русе .

Събитието бе проведено по самодейност на министъра и кмета на Русе Пенчо Милков, а главната му цел бе да бъде чут гласът на русенци, бизнеса и институциите по двата значими въпроса.

„ Летище „ Русе “ е не просто една фантазия, това е знак, за който работим. В началото гледаха на концепцията ни с надсмешка, само че в този момент знаем, че е изцяло допустимо то да се възвърне “, сподели Пенчо Милков.

Министър Събев бе безапелационен, че отварянето на Летище „ Русе “ за цивилен полети ще се случи, като във времето в него ще се влагат средства за надграждането му. Към момента се чака държавното управление да отпусне 2,6 млн.лв., с цел да се изпълнят всички условия за реализирането на полетите. Те ще бъдат предопределени за ремонт на пистата, създаване на периметрова ограда, обезпечаване на система за сигурност и образование на личен състав за работа с нея и други

„ Община Русе със лични сили ще извърши огромна част от дейностите. Ще възложим ремонтите на общинските предприятия и на компанията, с която към този момент работим “, добави кметът във връзка подозренията за закъснение поради усложнените процедури по възлагане на публични поръчки, свързани с плана.

На срещата участва и Янко Иванов, притежател на самолетната компания Gullivair, която първа съобщи интерес да оперира полетите Русе-София. Той дойде дружно с ръководителя на Асоциацията на българската авиационна промишленост Тодор Иванджиков и изпълнителния шеф на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация " Бойко Рановски със аероплан до Летище „ Русе “. Иванов описа, че за момента то ще приема пасажери само през деня и при елементарни метеорологични условия, което ще понижи и първичните разноски за сдобиване със скъпа метеорологична станция.

Втората тематика, в която жителите също се включиха интензивно, бе редуциране времето за прекосяване на тежкотоварните коли през Граничен контролно-пропусквателен пункт – „ Дунав мост - Русе “. Като главен проблем представителите на бизнеса и институциите показаха дублирането на данни, които митничарите от България и Румъния вкарват за всеки от миналите моста. Някои от присъстващите упорстваха за слагането на спомагателни кантари от румънска страна, с което да се редуцира времето за инспекция, а други показаха мнение, че кантарите и ТОЛ-инспекторите нямат място на пункта и би трябвало да се разположат по трасетата в цялата страна.

Министър Събев съобщи, че Министерството на превоза ще вкара разнообразни по жанр ограничения, които, приложени в система, ще облекчат режима. Според него, с цел да се вкарат и приложат дейно, България би трябвало да е по-активна в връзката си с Румъния.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР