Румен Радев определи като очевидна“ нуждата за промени в Изборния

...
Румен Радев определи като очевидна“ нуждата за промени в Изборния
Коментари Харесай

Радев изрази подкрепа за промени в Изборния кодекс и поиска проверки по скандала с машините

Румен Радев дефинира като „ явна “ потребността за промени в Изборния кодекс. Според президента е нужна инспекция и разбор на всичко, което докара до на локалните избори.

Думите на Радев идват на фона на съществени рецензии от страна на държавното управление и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) против решението на ЦИК да анулира машинния избор на изборите на 29 октомври. Тогава комисията оправда решението си с, който по думи на премиера Николай Денков е дал " началото на саботажа против машинното гласоподаване ", което беше анулирано от ЦИК след гледище на всички партии, с изключение на Политическа партия и Демократична България.

В петък министър-председателят изпрати до президента Пламен Тончев , който беше назначен по време на служебните държавни управления на Радев.

„ Всички виновни институции с задължения към тези избори би трябвало да създадат доста бездънен разбор, доста явен доклад и да забележим къде се скъсаха нещата, тъй че през днешния ден да имаме такава ниска интензивност “, сподели в неделя Радев. Той прикани институциите и партиите да работят за връщането на доверието към изборния развой, както и към гласуването с машини.

Президентът отбрани машинния избор и сподели, че той е посочил, че е ефикасен метод за понижаване на невалидните бюлетини и нарушаванията на серия от избори.

Макар че дефинира като „ явна “ нуждата от промени в изборното законодателство, той добави, че не може всеки парламент да се занимава с тази активност.

По сходство на Николай Денков Радев отхвърли да разяснява поисканата от държавното управление оставка на шефа на ДАНС.

На първия тур на локалните избори, на който се гласуваше единствено с хартия, стотици хиляди бюлетини бяха избрани за невалидни, а на това се оказаха 15% от всички подадени бюлетини.

В края на 2022 година с гласовете на с хартия и на машина, а протоколите от машинното гласоподаване бяха отстранени, с което на процедура устройствата бяха превърнати в принтери.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР