Румен Радев играе изцяло нетипична за неговата позиция роля. Той

...
Румен Радев играе изцяло нетипична за неговата позиция роля. Той
Коментари Харесай

Политолог: Радев не е президент, оглавява въстание

Румен Радев играе напълно нетипична за неговата позиция роля. Той на процедура оглавява едно велико национално въстание против институции на изпълнителната и законодателната власт, съобщи пред БНР политологът Огнян Минчев.

„ Той на процедура оглавява въстание. Той няма ролята на президент, т.е. на посредническа фигура, която би трябвало да възвърне надълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България ", разяснява Минчев.

Имаме конфликт на институциите, само че нямаме рецесия на институциите, нямаме блокиране на активност на институциите, сподели политологът.

Ако от ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще значи преход от рецесия на легитимността към рецесия на парламентарното болшинство, посочи Минчев.

Конституцията е спешна дъвка, която сега необятно се използва, акцентира Огнян Минчев. Нова Конституция по думите му не е лекарство за изострените връзки в страната.

Нова Конституция се прави, когато обществото е в умерено положение и има вероятността да мисли дълготрайно, а в сегашната обстановка има игра с нулев резултат, означи Минчев. Имаме сблъскващи се сили, които имат безусловни претенции, а безусловният темперамент на тези претенции слага другата страна в обстановка на твърда непреклонност, уточни още анализаторът.

„ Или ти падаш абсолютно и те помитам от сцената и аз надвивам, или противоположното. В тази обстановка да се приказва за Конституция е неуместно. “

Огнян Минчев дефинира като несполучлива самодейността на ГЕРБ да сложи въпроса за нова Конституция и привикване на Велико Народно заседание, което по думите му дава инструмент освен на Вътрешна македонска революционна организация да оказва спомагателен напън върху държавното управление.

„ Досега никой в България не е избегнал депесарския шут в условия на рецесия във властта. Ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият “, разяснява още Минчев. Не е пристигнало обаче времето за сходен шут, счита той. Очевидно е, че сега Движение за права и свободи не може да се контракти, добави Огнян Минчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР