Румен Радев досега се е скарал с всяка политическа партия,

...
Румен Радев досега се е скарал с всяка политическа партия,
Коментари Харесай

Димитър Аврамов: Президентът не нарушава Конституцията, но нарушава духа ѝ

Румен Радев до момента се е скарал с всяка политическа партия, пристигнала на власт, подсети пред БНР политологът Димитър Аврамов.

" Това демонстрира модел на политическо държание. Той преглежда позицията си по отношение на това дали държавното управление и парламентарното болшинство се преценява с него, или не. Няма право да изисква това. В духа на Конституцията президентът не може да е критик на държавното управление. Той има право да осведоми държавното управление и парламентарното болшинство за неща, които са в обсега на пълномощията му. Румен Радев се изживява като различна институция, която има право да води външна и вътрешна политика, без да има изпълнителни пълномощия и без Конституцията да му ги разпорежда. Той не нарушава Конституцията, само че в това време напълно нарушава духа на Конституцията.

Днес пред президентството се провежда протестен протест под надпис " Impeach with me ".

" Господин Радев прекалява с грешките си. Това не е позиция на български президент, само че той не нарушава Конституцията и не може да приказваме за импийчмънт. Ако президентът Радев реши, че би трябвало да влиза в политиката след края на втория си мандат, тогава поръчките му са сходни с тези на „ Възраждане “, изясни още политологът.
" Но до момента не сме виждали български президент, който е излязъл от мандат и от комфорта на президентската институция, да е запазил доверието към себе си. Изведнъж стартира да вали и публичното доверие се оттича по претендента за популярност, става една локва. "

Винаги е имало проблеми с представителството в българското политическо пространство, регистрира Димитър Аврамов.

" Очевидно има прозападни партии, има и такива, които са проруски в държанието си. Нищо от съветската обществена и политическа действителност обаче не може да бъде приложено в България. В Русия има единоначалие, а българското общество е свободолюбиво. Ние обичаме да спорим. Ние би трябвало да разположим себе си в рационалното европейско политическо пространство. То е центристко. Президентът обаче заема последна позиция, това не е центризъм. Тя няма да му завоюва място в политическото пространство ".

Няма тройна коалиция в Народното събрание, съобщи политологът във връзка на изказванията в публичното пространство, че има такава, основана от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи:

" Движение за права и свободи е партия в изолираност отдавна. Тя беше под карантина. Сега се пробва да излезе от нея и съумява да влезе в диалог по въпроса за готвените огромни промени в настоящия парламент. Трябват еластичност и взаимни отстъпки ".

Животът на настоящето държавно управление зависи от това дали ще има добра икономическа обстановка в страната, дали ще бъдем признати в Шенген и какъв прогрес ще има във връзка с еврозоната, означи Аврамов.

Аврамов разяснява и предлагането на ръководещите да се приключи концесията на " Лукойл " за пристанище " Росенец ":

" Въпросът с концесията е типичен метод, по който работят българските институции. Кабинетът на Гълъб Донев е разрешил да продължи да се употребява концесията. Класическа корупционна режисура, присъща за българската институционална среда. Не вършим нищо. Сега две страни се упрекват коя е по-виновна ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР