Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума

...
Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума
Коментари Харесай

Земеделският министър запозна депутатите с мерките срещу чумата по животните

Румен Порожанов срещна народните представители с ограниченията против болестта чума по дребните преживни животни в страната. Това стана по време на чуване в Народното събрание, за оперативният щаб за битка с чумата по овцете и козите да получи поддръжка от депутатите за ограниченията за ограничение на болестта. Земеделският министър показа хронологично развиването на заболяването, която е почнала от с. Воден, община Болярово, се показва в известие от МЗХГ.

Министърът изясни, че неотложно са взети кръвни проби както от този животновъден обект, по този начин и от още два прилежащи на него, тъй като животните употребяват общ водопой.

На 19 юни е излязъл лабораторният позитивен резултат за болестта чума по дребните преживни животни и са изпратени проби за потвърждаване на позитивния резултат в референтна лаборатория във Франция, като на 23 юни се удостоверяват данните за позитивен резултат. Той изясни, че за очистване на заболяването е лимитирано придвижването на дребни преживни животни в региона и е наложена възбрана за стартиране на пазара на артикули, създадени от кози и овце отвън засегнатите общини.

" Предприехме ограничения във връзка с огнищата и ограничаващите зони, които включваха евтаназиране по човечен метод на всички дребни преживни животни от засегнатите и контактни животновъдни обекти ", напомни министърът. Той добави, че навреме е почнала и стерилизация на пространствата за развъждане на животните, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и към животновъдните обекти. По думите му по този метод се подсигурява оптималната степен на биосигурност, обществена сигурност и се опазва икономическия интерес на България.

В Европейския съюз няма записана ваксина против чумата по дребни преживни животни. Съгласно инструкция на Европейски Съюз, решение за имунизация може да се вземе от заинтригуваната държава-членка след известяван на Комисията, при изискване, че главните ползи на общността не са наранени. Прилагането на имунизацията е обвързвано със съществени стопански загуби, заради възбрана за търговия с живи животни, месо и месни артикули, мляко и млечни артикули за интервал от най-малко 2 години.

По време на чуването министърът на земеделието осведоми народните представители и за компенсациите към засегнатите стопани.

Тази помощ е - за агне/яре - не по-малко от 140 лева, за шиле/козле - не по-малко от 160 лева, а за овца/коза - не по-малко от 190 лева За животни под селекционен надзор - агне/яре - 185 лева, шилета/козлета Ц 210 лева, овца/коза - 250 лева
В селата Воден и Кости компенсациите към този момент са изплатени.
Между 12.00 и 14.00 ч. през днешния ден са осъществени заплащания в селата Крайнево и Странджа, а в понеделник следва погашение и в с. Шарково. Министър Порожанов уточни, че компенсацията за овца или коза под селекционен надзор е над пазарната цена, като върви сред 327 -329 лева

По предписание на премиера е основан е действен щаб, който координира обстановката с битката против разпространяването на чумата по дребни преживни животни в страната и осъществяването на съответните ограничения, които се взимат в районите с огнища. В състава му влизат, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев изпълнителният шеф на БАБХ Дамян Илиев, ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев, шефовете на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Бургас и Ямбол и представители на Групово дело " Гранична полиция ".

С цел преодоляване на болестта са образувани и Национален спешен щаб за справяне с заболяванията чума по дребните преживни животни, инфлуенца по птиците, както и за използване на превантивни ограничения за неразпространение на африканската чума по свинете и локален координационен щаб в община Болярово.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР