Румен Порожанов Шефът на областната дирекция на Българската агенция по

...
Румен Порожанов Шефът на областната дирекция на Българската агенция по
Коментари Харесай

Шеф в агенцията по храните ще бъде уволнен заради бедстващите коне


Румен Порожанов

Шефът на регионалната дирекция на Българската организация по храните (БАБХ) в Кюстендил Стоян Саев ще бъде уволнен поради случая с бедстващите каракачански коне в Осоговската планина. Това разгласи министърът на земеделието Румен Порожанов пред бТВ. Той добави, че евентуално ще бъдат осъдени и чиновници от регионалната дирекция. Според порожанов имало проблем с регистрирането на животновъдния обект и с контрола върху него от страна на организацията.

Конете са благосъстоятелност на Петър Пищалов, който получава дотации за развъждането им, както и за пасищата, на които животните би трябвало да пасат.

Порожанов напомни, че сега се отпускат пари за отглежданет она 5 породи коне, измежду които и каракачанските. Субсидията е по 143 евро на животно, само че дружно с това притежателите взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лева на декар. После обаче множеството притежатели на коне ги пускат да се разхождат на независимост, а това от една страна заплашва живота им, от друга – основава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне.

Порожанов сподели още, че все още се дават дотации за към 5000 каракачански коня, а задачата е да се резервира породата. Трябвало да се реши дали обаче тя има потребност от запазване в случай, че се отглеждат толкоз животни.

По думите на Порожанов притежателят на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде глобен посредством заплащанията. Той посочи, че не е в неговите пълномощия да каже дали ще бъде глобен и за гибелта на животните. Според разпоредбите притежателят не би трябвало да понижава броя на животните. Той обаче може да го възвърне, в случай че реши.

В сряда Пищалов беше разпитан в полицията. От обясненията му стана ясно, че счита, че някой различен е отговорен за гибелта на част от животните и окаяното положение на останалите. Според него някой ги е свалил в по-ниските елементи на планината, където нямало храна, а той не можел да ги открие. Пищалов въпреки всичко призна, че непозволено е пуснал конете в планината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР