Румен Порожанов - сега земеделски министър, но по време на

...
Румен Порожанов - сега земеделски министър, но по време на
Коментари Харесай

Янаки Червеняков и дефектното му уволнение от фонд "Земеделие"

Румен Порожанов - в този момент аграрни министър, само че по време на абсурда е отпред на фонд " Земеделие "

© Цветелина Белутова " Подаването на оставки и махането от всички държавни постове на десетки хора сега е половината от работата ". Това съобщи министър председателят Борисов в петък в изявление за " Панорама ", като добави, че с изключение на отстраняването от постовете им уличените в търсене на полза от еврофондове " ще би трябвало да върнат парите, или ще им бъдат иззети, а тези, които са злоупотребили, ще им се търси наказателна отговорност ".

Дежа вю

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Тази закана идва на фона на прясната информация от миналата седмица за професионалната реабилитация на скандалния управителен кадър на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) Янаки Червеняков, който беше показно уволнен през април 2016 година след разкрития, че тъща му си е построила къща за посетители като частна резиденция, а той води необяснимо първокласен живот. Отстраняването на Червеняков бе осъществено и в подтекста на разкрития за огромни злоупотреби в ДФЗ, оповестени в медиите. Сега, около новите разкрития за безусловно същия вид злоупотреби с къщи за посетители, стана известно, че в това време Червеняков е бил възобновен на работа във фонда, откакто съдът дефинитивно е отменил уволнението му през декември 2017 година

Случаят е извънредно индикативен за това по какъв начин (не) се носи отговорност и какъв е резултатът от оставките и уволненията в администрацията. Разкритията за нередности в ДФЗ през 2016 година и сегашните са на практика едни и същи. Реакцията на ръководещите е една и съща - оставки, уволнения и закани за търсене на отговорност. Три години по-късно Червеняков още веднъж е на държавна работа, без каквито и да е данни, че имотното му богатство или професионалното му развиване са потърпевши от абсурда. А в това време Румен Порожанов, който преди три години бе изпълнителен шеф на фонда, в този момент е министър на земеделието и изяснява, че не си спомня детайлности по случая с Червеняков, апетитен преди време като негова " дясна ръка ".

Уволнението не било за нередности, а по справедливи аргументи

Има един доста любопитен щрих, който се вижда при информация в правосъдните решения по делото, което Червеняков сполучливо води против уволнението си. От тях излиза наяве, че през 2016 година той в действителност не е бил отхвърлен като глоба поради неприемливи практики като спор на ползи и корист с въздействие. Тогавашният началник на ДФЗ и сегашен аграрни министър Румен Порожанов е подписал заповедта за освобождението му с претекст " справедлива неспособност да извършва служебните си отговорности ". Това е станало макар предлагането на Инспектората към ДФЗ да бъде стартирано дисциплинарно произвеждане против Червеняков, като по този метод дисциплинарната мярка в действителност е осуетена. Извън това, процедурата по отстраняването на Червеняков е съпроводена с многочислени нарушавания, които провокират подозрение, че не са инцидентни. А тъкмо те са повода за анулация на уволнението.

Всичко това излиза наяве от решенията на Административния съд - София град (АССГ) и на Върховния административен съд, с които през 2017 година заповедта за уволнението на Червеняков, подписана от Порожанов година по-рано, е анулирана като незаконосъобразна - поради нарушена процедура, сбъркано съображение, липса на претекстове за смяна на длъжностната характерност и така нататък

През 2016 година Янаки Червеняков е шеф бранш в дирекция " Договориране по използване на ограничения по Програмата за развиване на селските региони ", отдел " Договориране по частни ограничения ", бранш " Инвестиции в аграрни стопанства " в ДФЗ. Другояче казано това е структурата, която договаря средствата по Програмата за развиване на селските райони (ПРСР) по една от най-атрактивните схеми със дотации - за вложения в земеделие. През април в медиите излязоха доста документи за злоупотреби във фонда, които провокираха дори инспекция на ДАНС и прокуратурата. Паралелно с това, следствие на " Биволъ " разкри, че Червеняков показва богатство, което не дава отговор на приходите му - кара скъпи коли и живее в първокласен комплекс от затворен вид в полите на Витоша. Неговата тъща е спечелила два европроекта, утвърдени от ДФЗ, като единият е за къща за посетители в село Попина Лъка, Община Сандански, която не се употребява по предопределение, а като персонална резиденция. В същия регион неотдавна стана ясно, че къща за посетители за персонално прилагане има и някогашният зам. министър Александър Манолев, която се води благосъстоятелност на дъщерята на бавачката на фамилията му, само че е издигната в негов парцел и с негово кредитиране.

След разкритията Червеняков бе уволнен, а формалното подстрекателство бе, че отстраняването е глоба за държанието му. От пресцентъра на ДФЗ при започване на април 2016 година разпратиха следното известие: " Във връзка с подаден сигнал и осъществено следствие, при което са открити пропуски при подаването на наложителните заявления от държавните чиновници, Пресцентърът на Държавен фонд " Земеделие " Ви осведоми, че през днешния ден е освободен от служба Янаки Червеняков, началник-сектор в дирекция " Договориране по ПМРСР ". Оказва се обаче, че това не е правилно.

През април 2016 година Червеняков е уволнен поради " настъпила справедлива неспособност да извършва служебните си отговорности ", което нормално значи заболяване или други нововъзникнали условия, които не зависят от страните по правното отношение. В случая обаче освобождението е стимулирано с смяна в длъжностната му характерност, осъществена в същия ден на уволнението. Самата смяна е доста странна - на тази позиция към този момент може да се назначават единствено адвокати, а не, както до тогава - висшисти с тапия по естествени науки, математика и информатика, земеделски науки и ветеринарна медицина, механически науки и други Друга тематика е, че на съда са показани две длъжностни характерности с една и съща дата - 4 април 2016г., като първата е с непроменено наличие от деня на назначението на Червеняков, което, съгласно според ДФЗ се дължи на техническа неточност. Не излиза наяве какво постанова смяната в длъжностната характерност, сочи съдът. Няма законова смяна, която да изисква това, няма и смяна в задачите и функционалностите на длъжността, единствената логичност е да се обоснове прекратяването на правното отношение, се споделя в претекстовете на АССГ. Във всеки случай смяната на длъжностната характерност по самодейност на ДФЗ не може да обоснове уволняване на съображение " справедлива неспособност " да се извършва работата, още повече, че естеството на работата остава напълно същото.

Година и половина в неплатен отпуск

За Червеняков през 2016 година се твърдеше, че е " дясна ръка " на Порожанов, което подхранва подозренията, че " дефектното " му уволняване е замислено по този начин, че да падне в съда. А известието, че от възобновяване си насам той е съвсем непрестанно в неплатен отпуск, влиза в спор със хубавичко логичност. В петък " Медиапул " цитира отговор на ДФЗ, съгласно който от декември 2017 година досега, с къси спирания, Червеняков е в дълготраен неплатен отпуск. " Капитал " зададе въпрос до фонда по каква причина един шеф ще държи година и половина собствен чиновник в неплатен отпуск, откакто неплатеният отпуск не е субективно право и работодателят не е задължен да го дава - без значение дали е държавна институция или частна компания. Отговор се чака през седмицата.

Дефектното уволняване - прочут прийом в администрацията

Издаването на противозаконни заповеди за уволняване на провинили се държавни чиновници, които елементарно ще паднат в съда, е изпитан трик в държавната администрация за потушаване на настоящи кавги без съществени последици за провинилите се. PR резултатът на сходни уволнения работи от момента на оповестението им, само че никой не пита за основанието, нито наблюдава по какъв начин то след това бива отхвърлено от съда, върху който се хвърля цялата виновност. Администрътивни съдии говроят за десетки и стотици такива каузи и по Закона за държавния чиновник и по Закона за Министерство на вътрешните работи. Съвсем неотдавна във Върховен административен съд бяха анулирани уволненията на към трийсетина митничари от свиленградската митница. Според някои съдии от съставите по тези каузи, те са били хванати с желязно документирани доказателства за основан механизъм за прибиране на пари, единствено че във всички заповеди като съображение за уволнението е записано – " присъединяване в организирава незаконна група ". Нещо, което би трябвало да бъде потвърдено от прокуратурата и признато от съда в границите на наказателно произвеждане, само че до тогава не може да служи за съображение за уволняване, пък и не е нужно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР