Румънският премиер Николае Чука заяви днес, че руският антивирусен софтуер

...
Румънският премиер Николае Чука заяви днес, че руският антивирусен софтуер
Коментари Харесай

Румънският премиер: Руският антивирусен софтуер е опасен


Румънският министър председател Николае Чука съобщи през днешния ден, че съветският антивирусен програмен продукт съставлява заплаха за публичните осведомителни системи и държавното управление ще утвърди проектозакон, който не разрешава покупката на сходни артикули, съобщи Аджерпрес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6964
" Предлагаме посредством законодателството отбрана на осведомителните системи в обществената администрация. Необходимо е да координираме всичките си действия, с цел да можем да се защитим от всички закани в кибернетичния набор. Като се има поради цяла серия хакерски атаки, които се случиха и с които се справихме, въпреки всичко се постанова да допълним ограниченията ", съобщи Чука.

Той добави, че въз основата на сигнали и диалози със експерти от тази сфера е открито, че " съветските антивирусни софтуери съставляват заплаха за публичните осведомителни системи " и държавното управление ще вземе през днешния ден решение, посредством което ще бъде регламентирана отбраната на тези системи.

От своя страна министърът на научните проучвания, нововъведенията и цифровата промяна Себастиан Бурдужа сподели, че в период от 60 дни от влизането в действие на закона продуктите и услугите от антивирусен вид, създадени от компании от Руската федерация или намиращи се под контрола на Руската федерация, ще бъдат изключени от мрежите и осведомителните системи на публичните органи и институции на централно и локално равнище.

" С този законодателен план си слагаме за цел да забраним покупката на артикули и услуги от антивирусен вид от компании от Руската федерация или намиращи се под контрола на Руската федерация в подтекста на войната, която Руската федерация стартира против Украйна и на фона на констатации на специалистите за неналичието на самостоятелност на съветските компании, които доставят Ай Ти решения от институциите и службите на Руската федерация ", уточни министърът.

Проектозаконът планува също санкции сред 50 000 и 200 000 леи (еврото се разменя за 4,92 леи) при положение на нарушаване на възбраната за покупка и потребление на съветски антивирусен програмен продукт от публичните органи и институции, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР