Румънският премиер Марчел Чолаку обяви основните храни, които предстои да

...
Румънският премиер Марчел Чолаку обяви основните храни, които предстои да
Коментари Харесай

Румънският ляв премиер сваля цени, реже печалбата на търговците

Румънският министър председател Марчел Чолаку разгласи главните храни, които следва да поевтинеят. В началото на днешното държавно съвещание той показа листата с артикули, за които новата изпълнителна власт желае да наложи скица за понижаване на цените. Това са самун, мляко, сирене, месо, яйца, брашно, масло, олио, зеленчуци и пресни плодове.

„ Получихме отговора на огромните вериги магазини на предлагането ни за схемата за понижаване на цените на главните храни. Търговците към този момент подадоха първи лист с целевите артикули. Имаме всички условия да завършваме съглашение или нормативен акт в идващия интервал. Това значи обезпечено поевтиняване на някои съществени артикули от гамата на стоките от първа нужда за популацията ”, съобщи Чолаку. 

Той увери, че понижението няма да окаже напън върху румънските производители. Срокът на използване на отстъпката ще бъде шест месеца, а описът с артикули към този момент е в Министерството на земеделието, където следва да бъде оценен и контрактуван. Производителите и преработвателите би трябвало да получат гаранция, че търговците на дребно ще съблюдават съглашението и няма да постановат спомагателни такси. 

“Става дума единствено за ограничение на комерсиалната надбавка, под комерсиална надбавка в тази обстановка имаме поради маржа на облагата ”, изясни ръководителят на РомАлимента (RomAlimenta) Сорин Миня, представен от ПримаНюз. Той увери, че схемата няма да засегне производителите. 

“Няма опит да се понижи цената им, няма опит за подправена цена. Всички директни и косвени разноски, които имат в производството, ще бъдат част от цената и никой няма да ги пипа. Ограничението е ограничение на облагата и повярвайте ми, не е неприятно направено ”, сподели Миня. 

Във вторник министър председателят Марчел Чолаку организира съвещания с представителите на Асоциацията на огромните търговски вериги в хранителния бранш. Дискусиите бяха фокусирани върху основаването на настоящ механизъм, контрактуван сред държавното управление и частния бранш, за понижаване на цените на главните хранителни артикули. Представителите на търговците на дребно обявиха, че полемиката е била проучвателна, само че " решението ще бъде взето за всички оператори по икономическата верига, тъй че няма да се лимитира единствено до търговците или в сферата за преправка ". 

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР