Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер подаде оставка пред министър-председателя

...
Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер подаде оставка пред министър-председателя
Коментари Харесай

Румънският правосъден министър Тоадер е в оставка

Румънският министър на правораздаването Тудорел Тоадер подаде оставка пред министър-председателя Виорика Данчила. Управляващата партия ПСД упрекна Тоадер, че блокира незабавни постановления , планувани от държавното управление и е оказала напън върху него да подаде оставка, оповестява " Радио Свободна Европа ".

Оставката на Тоадер се преглежда като обвързвана с пропуща да прокара законодателство , което съгласно доста критици е ориентирано към намаляване на напъните за преодоляване на политическата корупция в Румъния.

Европейски Съюз е извънредно сериозен към законопроекта .

Тоадер е индивидът, който изиска отстраняваното на основния прокурор за битка с корупцията Лаура Кьовеши , като по-късно президентът на Румъния Клаус Йоханис подписа декрет за нейното уволняване .

Тоадер също по този начин изиска да уволни и основният покровител на Кьовеши, генералния прокурор Августин Лазар и изпрати в края на предходната година публично искане към президента Йоханис.

Кьовеши е водещ претендент за първи основен прокурор на Европейски Съюз в Брюксел.
 Европейският парламент разисква върховенството на закона в Румъния
Европейският парламент разисква върховенството на закона в Румъния

" Всички благоприятни условия са на масата " и може да загуби право на глас в съвета на блока

Секцията за прокурорите на Върховния съвет за магистрати утвърди настояването на генералния прокурор Августин Лазар за пенсиониране .

Като съдружник на някогашния основен прокурор за битка с корупцията Лаура Кьовеши , Лазар е подложен на офанзива за опълчване на проектите на ръководещите социалдемократи за преразглеждане на правосъдната система и да понижат битката против корупцията .

След като Кьовеши е уволнена , тя се причислява към офиса на Лазар като шеф на отдел за антикорупционни политики .

Междувременно Лазар е атакуван с обвинявания, откакто на 1 април уеб страница , близо до социалдемократите, разкрива, че е служил като прокурор в няколко комисии в комунистическата епоха .

Президент Йоханис през днешния ден подписа декрет за освобождение на Лазар . Според президентската администрация мандатът му завършва на 27 април, когато излиза и в пенсия .
 Европейска комисия заплаши Румъния с дейности, в случай че не отбрани независимостта на съда
Европейска комисия заплаши Румъния с дейности, в случай че не отбрани независимостта на съда

За страдание Европейската комисия не съумя да доближи до заключение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР