Румъния трябва да легализира еднополовите граждански съюзи, постанови във вторник

...
Румъния трябва да легализира еднополовите граждански съюзи, постанови във вторник
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: Румъния трябва да узакони еднополовите бракове

Румъния би трябвало да легализира еднополовите цивилен съюзи, постанови във вторник най-висшият европейски съд за човешките права, което е победа за ЛГБТК+ деятелите в страната с консервативни публични настройки по въпроса, заяви, базирайки се на " Ройтерс ".

Двадесет и една еднополови двойки заведоха иск против Румъния пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) с аргумента, че неналичието на правно признание на техните връзки " ги лишава от достолепието им на съпрузи ".

В решение от вторник Европейски съд по правата на човека откри, че страната е нарушила член 8 от Европейската спогодба, който пази правото на ценене на фамилния живот, като не е предоставила на ЛГБТК+ двойките никакви средства за правна отбрана на техните взаимоотношения.

Румънските двойки акцентираха неудобствата, пред които са изправени според настоящото вътрешно законодателство, като да вземем за пример възбрана да се възползват от ипотечни стратегии за фамилии, да получават отпуск заради загуба на съпруг(а) или взаимно здравно обезпечаване.
Европейски съд по правата на човека сподели, че нито един от причините на държавното управление не надвива над терзанията на двойките.Един от причините на държавното управление в Букурещ бе, че еднополовите двойки могат да се възползват от отбрана на правата си посредством подписване на частни контракти. Според съда детайлностите в този мотив са били незадоволителни, " а и към този момент са отхвърляни в други каузи на Европейски съд по правата на човека ".По мотив претенциите, че би трябвало да се отбрани институцията брак, съдът споделя, че тя не е застрашена от решението, защото не се лимитира правото на разнополовите румънци да се женят.
Решението по делото, известно като " Бухучяну и други против Румъния ", е взето с 5 против два съдийски гласа.

То ще влезе в действие след тримесечен интервал, в който и двете страни имат право да апелират пред по-горна инстанция на Европейски съд по правата на човека. Ако нито една от тях не го направи, решението ще остане в действие и ще докара до условие от Румъния да приложи законодателство за въвеждане на еднополови цивилен съюзи.

Ако има обжалване с искане казусът да стигне до така наречен Голяма камара на Европейски съд по правата на човека, комисия от петима съдии ще го прегледа, с цел да реши дали е нужно в допълнение разглеждане. Но в случай че комисията реши, че няма потребност от такова развиване, решението влиза неотложно в действие и се предава на Комитета на министрите на Съвета на Европа за контрол на осъществяването му от Румъния.

Балканската страна с съвсем 20 милиона души е на 41-во място от 49 страни в класацията за 2023 година на европейското отделение на група ILGA-World, защитаваща правата на ЛГБТК+ хората. През 2021 година изследване на румънската група за цивилен права Accept Association сподели, че все пак 43% от респондентите споделят, че поддържат правната отбрана на еднополовите връзки. Седемдесет и един % споделиха, че смяната няма да окаже въздействие върху живота им.

Активисти приветстваха решението на Европейски съд по правата на човека, като споделиха, че се надяват да видят законопроекта по отношение на гражданското партньорство, който е блокиран в Народното събрание от 2019 година, най-сетне да бъде трансфорат в закон. " Твърде дълго ние, ЛГБТК+ хората в Румъния, бяхме третирани като второкласен жители и е време за смяна ", сподели Влад Виски, изпълнителен шеф на сдружението MozaiQ.

Искът е от името на 21 еднополови двойки румънски жители, родени сред 1967 и 1996 година и живеещи в разнообразни елементи на страната. Съжителството им е с друга дълготрайност и всички са поискали да бъдат регистрирани като живеещи в цивилен брак. Но това им е било отказано, тъй като опонира на два члена от Гражданския кодекс, съгласно които " бракът се подписва сред мъж и жена " и " еднополовите бракове са неразрешени ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР