Румъния ще удължи срока за въвеждане на еврото. Новата цел

...
Румъния ще удължи срока за въвеждане на еврото. Новата цел
Коментари Харесай

Румъния пак отложи целта си за въвеждане на еврото – този път за 2029 г.

Румъния ще удължи периода за въвеждане на еврото. Новата цел ще бъде това да се случи през 2029 година, стана ясно от думи на заместник-управителя на Националната банка на страната Флорин Джорджеску, цитирани от изданието bne IntelliNews.

Изместването на периода отразява настоящото положение на главните макропоказатели в страната, които изискват обилни корекции и време за постигането им.

" Липсата на политическа воля на вземащите решения в държавните управления, които управляваха след присъединението на Румъния към Европейски Съюз през 2007 година, се потвърждава от обстоятелството, че до момента страната е трансформирала няколко пъти целевата година за приемане на еврото ", изясни Джорджеску.

Календарът за въвеждане на европейската валута се преразглежда нормално на годишна база и се включва в Доклада за конвергенцията, който Букурещ показва на Европейската комисия. Първоначално Румъния определи 2014 г. като целева година за влизане в еврозоната, но крайният период беше неведнъж преразглеждан до 2019 година, 2024 година и в този момент до 2029 година

Северната ни съседка имаше опция да кандидатства за влизане в подготвителния механизъм на еврозоната ERM II сред 2015 и 2017 година, така като по това време тя отговаряше на всички критерии в Договора от Маастрихт (ценова непоклатимост, резистентност на обществените финанси и на задлъжнялостта, непоклатимост на обменния курс и ниво на дълготрайните лихвени проценти). Към сегашния миг обаче Румъния вече няма нужните индикатори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР