Румъния отново е на улицата с искане за сваляне на

...
Румъния отново е на улицата с искане за сваляне на
Коментари Харесай

Румънците се прибират за протест. А българите – за да отидат на зъболекар

Румъния още веднъж е на улицата с искане за събаряне на държавното управление на Виорика Дънчила. Събрали сили и силата на работещите зад граница - хиляди румънци още веднъж извършиха площадите на Букурещ, Клуж, Сибиу, Тимишиора и Констанца с гледище за оставка на лявоцентристкото държавно управление и възобновяване на битката с корупцията, оповестява Dnes.bg. Кой ще надделее в тежката борба: Човекът, свалил двама министър председатели и премахнал неуместен основен прокурор, или народът, настояващ за господство на закона?

" Румънците са свободни жители. Десетки хиляди румънци се връщат от чужбина, с цел да ударят по масата и да сложат завършек на корупцията. А нашите съграждани се прибират в България, с цел да отидат на ортодонт или на море. Затова у нас корупцията процъфтява, а в Румъния се борят. Румъния се бори сама със себе си ", означи юрист Николай Хаджигенов.
В студиото на " България заран " журналистът Анатолий Стайков посочи, че сегашните събития в Румъния са натурален свършек на дългогодишни процеси.

" На Балканите имаме не изключително приятното качество да провокираме невероятни и невиждани обстановки, изключително в Европейски Съюз. Властта към този момент е осъзнала, че хората няма да се откажат. Каквото и да създадат ръководещите, румънците ще излязат още веднъж да стачкуват. В Полша се случва същото, само че Брюксел им скръцна със зъби, а в Румъния въобще не се обаждат. Рано или късно това ще се разбере. Румънците са привикнали сами да си основават бъдещето ", акцентира той.

Пред Bulgaria ON AIR Хаджигенов направи паралел сред България и северната ни съседка, който може да бъде систематизиран най-просто с: Нямаме нищо общо!

" Румъния има гражданско общество. У нас не. Разстрелването на Чаушеску по малкия екран беше безчовечен акт, само че необходим. Очаквам в нас да се случи нещо свястно. Ние се целим в нелепости. У нас няма правораздаване. Няма съпоставяне сред нас и Румъния ", безапелационен бе той.

В тематиката се включи и Юлия Баховски от Букурещ, която е свидетел на митингите.

" Нямаше напрежение през вчерашния ден, всичко беше безшумно и спокойно. В петък се получиха огромни произшествия, защото румънската власт е уплашена от обществото. Имаше агитки, които провокираха напрежение. Но за тях се твърдеше, че са извикани точно от властта. За страдание, към този момент румънските управляващи не демонстрират по никакъв метод, че ще правят отстъпка ", сподели тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР