Румъния няма да атакува ветото на Австрия по въпроса за

...
Румъния няма да атакува ветото на Австрия по въпроса за
Коментари Харесай

Йоханис: Румъния няма да атакува ветото на Австрия за Шенген в Европейския съд

Румъния няма да нападна ветото на Австрия по въпроса за присъединението на страната към Шенген в Съда на Европейския съюз, съобщи през днешния ден румънският президент Клаус Йоханис , представен от Аджерпрес.

" Румъния няма да нападна това решение в Европейския съд ", уточни президентът в Брюксел преди присъединяване си в срещата на върха на Европейски Съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Утре Йоханис ще взе участие в съвещание на Европейския съвет, на което ще повдигне и въпроса за присъединението на Румъния към Шенген , отбелязва Аджерпрес.

" Тази обстановка, съгласно мен, може да бъде третирана единствено по един метод - посредством дипломация. Всичко друго е изключено. Чух през последните дни безчет отзиви, разнообразни препоръки, споделям ви доста ясно, че няма да има протест против Австрия от страна на страната или обществените управляващи. Не по този метод се вземат решение такива проблеми ", уточни още Йоханис, представен от телевизия Диджи 24.

Телевизията припомня, че през последните дни се появиха апели от разнообразни политици за протест на австрийските компании, налагане на несъгласие на австрийските ползи в Европейски Съюз или за третиране на въпроса за Шенген към Европейския съд. 

Лидерът на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку съобщи преди дни, че Румъния би трябвало да наложи несъгласие на Австрия, която желае да поеме председателството на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Евродепутатът от Национално-либералната партия (НЛП) Рареш Богдан пък изрази мнение, че Букурещ би трябвало да нападна в Европейския съд ветото на Австрия против присъединението на Румъния към Шенген.

Йоханис означи, че доста хора дават препоръки в общественото пространство, които основават избрани упования, свързани с присъединението към Шенген в подтекста на идното съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

" Ще повдигна въпроса на съвещанието на Съвета, само че на практика решения ще бъдат открити на идващия Съвет по правораздаване и вътрешни работи, който ще бъде по-добре квалифициран ", сподели той.

" Моля ви да не очаквате, че през днешния ден или на следващия ден ще се реши нещо по въпроса за присъединението. Не е добре да имаме такива упования ", акцентира Йоханис, като добави, че му се коства " необичайно " да се търсят отговорни за неуспеха на Румъния на Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 8 декември. " Виновните не се намират в Румъния " , означи президентът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР