Руди Джулиани носи отговорност за клевета на избирателни работници в Джорджия, съдия постановява

...
Федерален съдия постанови в сряда, че Руди Джулиани носи правна
Коментари Харесай

Федерален съдия постанови в сряда, че Руди Джулиани носи правна отговорност за клевета на двама избирателни работници в Джорджия, които станаха обект на теории за конспирация, свързани с изборите през 2020 г., които бяха разширени от Доналд Тръмп през последните седмици от неговото президентство.

В безмилостно решение от 57 страници съдията от окръжния съд на САЩ Берил Хауъл каза, че Джулиани грубо е нарушил нейните заповеди да запази и предостави съответните доказателства на избирателните работници , Руби Фрийман и Шей Мос, което води до „неизпълнение“ на присъда срещу него. Тя също така му нареди да плати на Фрийман и Мос „наказателни“ обезщетения за неизпълнение на задълженията си. Съдебни заседатели ще определят размера на тези щети.

„Точно както използването на преки пътища за спечелване на избори крие рискове – дори потенциална наказателна отговорност – заобикалянето на процеса на откриване носи сериозни санкции“, постанови Хауъл.

Джулиани прекара седмици, обвинявайки Фрийман и Мос в манипулиране на бюлетините по време на процеса на преброяване на гласовете в Джорджия след изборите през 2020 г., въпреки многократните разследвания, които развенчаха и дискредитираха обвиненията.

Тормозът, който Фрийман и Мос претърпяха в резултат от тези теории на конспирацията е в основата на някои от наказателните обвинения, пред които сега са изправени няколко от съобвиняемите на Тръмп по делото за рекет в Джорджия, заведено от прокурорите на окръг Фултън. Джулиани е обвинен по това дело отчасти за „неверни изявления“ пред законодателите на Джорджия, свързани с атаките му срещу Фрийман и Мос.

Решението на Хауъл е свързано с отделното дело на Фрийман и Мос срещу Джулиани във федералния съд във Вашингтон за клевета, граждански заговор и умишлено причиняване на емоционален стрес. Сега Хауъл е разпоредил делото да премине към съдебен процес само за да се определи сумата на щетите, които Джулиани ще трябва да им плати.

Не е ясно колко пари двойката ще търси в процеса, нито като пряко обезщетение за увреждането на тяхната репутация и други вреди, с които са се сблъскали, или по отношение на наказателни щети — които в някои случаи могат далеч да надхвърлят преките щети. Общата сума може да бъде повлияна от следващите действия на Джулиани.

Решението на Хауъл идва няколко седмици, след като Джулиани изглежда призна, че е направил неверни твърдения за Мос и Фрийман, част от опит да избегне необходимостта от предоставяне на допълнителни доказателства. Но Хауъл каза, че внимателно изработените признания, съдържащи се в съдебна документация от адвокатите на Джулиани, „съдържат повече дупки от швейцарско сирене.“

Хауел даде на бившия кмет на Ню Йорк и бивш федерален прокурор срок до 20 септември да предостави документи за неговото нетно състояние, което тя каза, че той се е бавил с продуцирането досега, както и записи от неговите компании, свързани с приходите, генерирани от неговия подкаст „Common Sense“.

Говорител. за Джулиани нямаше незабавен коментар относно решението.

Избирателните работници заведоха делото си през 2021 г. срещу Джулиани и собствениците на консервативната, про-Тръмп мрежа One America News, твърдейки, че доклади за твърдения, които двойката е манипулирала с бюлетини бяха неоснователни и клеветнически. Собствениците на One America се споразумяха с двете жени миналата година за неуточнена сума, но съдебният спор срещу Джулиани продължава.

Джулиани настоя, че трудностите му при търсене на записите му, свързани с обвиненията срещу Фрийман и Мос, произтичат от фактори като изземването на устройствата му от ФБР през 2021 г. като част от разследване за чуждестранно влияние, което не доведе до никакви обвинения срещу него и сериозни лични финансови затруднения, пред които е изправен след поражението на Тръмп през 2020 г.

„ ФБР взе всяко електронно устройство в апартамента ми и адвокатската ми кантора“, каза Джулиани на изслушване през май по делото. Възмутено настоявайки, че не се опитва да откаже на ищците достъп до доказателства, свързани с твърденията им „Занимавам се с това от 50 години. Разбирам задължението….Няма нищо, което искам да крия. Бих искал да видят всичко. … Това, че не сте перфектни, не означава, че изтривате неща. Аз не изтривам неща.“

След многократни искания от страна на Джулиани, комитет за политически действия на Тръмп наскоро се съгласи да плати $320 000, за да позволи на Джулиани да плати на доставчик да извършва търсене на цифрови доказателства, свързани със съдебния процес.< /p>

Последното решение на Хауъл идва на фона на подновени и настойчиви усилия на Джулиани и неговите съюзници да убедят Тръмп да поеме повече от нарастващите правни сметки на Джулиани, които сега включват не само граждански дела, но и наказателното обвинение в Джорджия, където Тръмп, Джулиани и други са обвинени в рекет за предполагаем опит да отменят резултатите от президентските избори през 2020 г. в този щат.

Хауъл, назначена от президента Барак Обама, каза в решението си в сряда, че смята за възможно това Джулиани заключи, че избягването на задълженията му, свързани с делото на избирателните работници, има стратегически смисъл, за да се избегне предоставянето на храна на прокурори или адвокати, преследващи други дела.

„Може би той е направил изчислението, че общите му съдебни рискове са сведени до минимум като не е изпълнил задълженията си за откриване в този случай“, пише Хауъл. „Каквато и да е причината, задълженията са специфични за конкретния случай и задържането на необходимото разкриване в този случай има последствия.“

Хауъл също предположи, че оплакванията на Джулиани относно вълната от правни искания, пред които е изправен, са театрални и предназначени за политическа консумация.

„Обличането на мантията на виктимизация може да играе добре на публична сцена пред определена аудитория, но в съда това представяне служи само за подкопаване на нормалния процес на разкриване в директен случай за клевета, със съпътстващата необходимост от повторна съдебна намеса“, каза тя. „Фактът, че Джулиани е усъвършенстван съдебен участник със самозван 50-годишен опит в съдебните спорове – включително и като прокурор на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк – само подчертава слабите му усилия за запазване.“

Миналия месец Хауъл нареди на бившия кмет да плати почти 90 000 долара от съдебните разноски на избирателните работници поради това, което тя установи, че е неспазване на нейните по-ранни заповеди за откриване. В решението си от сряда съдията нареди на Джулиани и неговия бизнес да платят допълнителни около 43 000 долара поради неуспехите. Тези суми са отделни от всички обезщетения, които журито може да наложи.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР