Розоберът ще се забави най-малко с две седмици, розовият цвят

...
Розоберът ще се забави най-малко с две седмици, розовият цвят
Коментари Харесай

Дъждовете и ниските температури тази пролет ще забавят розобера в Казанлъшката долина

Розоберът ще се забави минимум с две седмици, розовият цвят в Казанлъшката котловина още не е разцъфнал, оповестиха за Българска телеграфна агенция розопроизводители от локалното съдружие. Причината съгласно тях е в студената и дъждовна пролет, а упованията са за по-слаба годишна продукция.

През предходната година първите розоберачи започнаха жътва в градините по Гергьовден.

Традиционно акцията по прибирането на розовия цвят стартира в интервала 11-14 май в Казанлъшката котловина.

И тази година, в навечерието на следващата акция, огромният проблем пред притежателите на гюлови градини, е неналичието на задоволително розоберачи. В началото на май с изключение на безвъзмезден превоз се оферират още закуска, кафе, минерална вода.

На този стадий не са контрактувани минимални изкупни цени за кг розов цвят.

Тазгодишният розобер стартира с вяра за стопаните на гюловите градини и преработвателите на маслодайна роза, които чакат Закона за маслодайната роза, признат преди десетина дни на първо четене в Народното събрание. Приемането на закона се постанова заради настъпилите през последните години процеси на всеобщо основаване на насаждения от маслодайна роза с неразбираем и хетерогенен сортов състав, разнообразни икономически качества и свръхпроизводство на розовия цвят.

Според текстове от този закон, изкупуването на розов цвят ще става единствено след писмен контракт сред розопроизводител и розопреработвател. Предвидени са санкции за произвеждане и преправка без регистриране в регистъра и за подаване на погрешни данни.
Дестилериите ще заявяват потенциала за произвеждане, в това число на предпазеното географско напътствие "Българско розово масло ", планува новият закон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР