Ротердам. Тълпи от протестиращи в пристанищния нидерландски град Ротердам запалиха

...
Ротердам. Тълпи от протестиращи в пристанищния нидерландски град Ротердам запалиха
Коментари Харесай

Reuters: Двама души са ранени, след като полицията в Нидерландия стреля по протестиращи срещу Covid-ограниченията

Ротердам. Тълпи от протестиращи в пристанищния нидерландски град Ротердам възпламениха коли и хвърляха камъни по полицията, която отговори с изстрели и водни оръдия, откакто митингите против ограниченията поради Covid-19 прераснаха в принуждение в петък вечер, предава Reuters .

„ Изстреляхме предупредителни изстрели и имаше и директни изстрели, тъй като обстановката беше животозастрашаваща “, сподели представителят на полицията Патриша Веселс пред Reuters.

„ Знаем, че минимум двама души са ранени, евентуално вследствие на предупредителните изстрели, само че би трябвало да проверяваме в допълнение точните условия “, сподели тя.

Някои хора в обществените мрежи разпространиха фотоси на мъж, за който е казано, че е бил прострелян от силите на реда, само че от полицията споделиха, че са видели фрагментите, само че към момента не знаят по какъв начин е ранен мъжът.

Няколкостотин души се събраха, с цел да изразят неодобрение против проектите на държавното управление за ограничение на достъпа до закрити заведения единствено за хора, които имат " корона пропуск ", което демонстрира, че са имунизирани или са преболедували от Covid-19.

Пропускът е наличен и за хора, които не са имунизирани, само че имат доказателство за негативен тест.

Полицията издаде незабавна наредба в Ротердам, спирайки публичния превоз и нареждайки на хората да се прибират у дома. Силите на реда използваха водни оръдия и конна полиция, с цел да разпилян протестиращите, сподели полицията.

Властите също по този начин приканиха инцидентни минувачи и хора, които са записали фотоси на безредиците, да изпратят фрагментите в полицията за по-нататъшно следствие.

Нидерландия вкара непълен локдаун предишния уикенд за три седмици в опит да забави възобновяването на епидемията от ковид, само че ежедневните нови инфекции остават на най-високите си равнища от началото на пандемията.

Видео, оповестено в обществените мрежи, демонстрира изгорени полицейски коли и протестиращи, които хвърлят фойерверки и камъни по полицията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР