Ротацията на премиерите и парламентарния председател е в началото на

...
Ротацията на премиерите и парламентарния председател е в началото на
Коментари Харесай

Ротацията като скачване с орбитална станция. ГЕРБ нямало да поставя условия за министрите

Ротацията на министър председателите и парламентарния ръководител е при започване на март, само че диалозите по нея стартират още в четвъртък. ГЕРБ нямало да слага условия за министри като залог за оцеляването на (не)коалицията. Щяла да поддържа и всяка номинация на " Продължаваме промяната-Демократична България " за нов титуляр на Народното събрание. Разговори стартират и за регулаторните и контролни органи, чикито ръководства са с изтекли мандати, някои от които от години.

Тези поръчки даде водачът на партията Бойко Борисов през днешния ден от Търговище, определяки ротацията като " съединяване с орбитална станция ".

В четвъртък с останалите водачи ще стартираме диалози за регулаторите, ротацията и избора на конституционни съдии - даде поръчка той.

Четвъртък е първият работен ден на Народното събрание след близо 20-дневната му коледно-новогодиишна почивка. Тогава изтича и крайният период за номинации за двама конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Очаква се ГЕРБ да предложи партийна кандидатура - на председателката на парламентарната група Десислава Атанасова, а ПП-ДБ да номинира правист " от кариерата " - бившия съдия във Върховен касационен съд Борислав Белазелков.

" Тази ротация, това е като съединяване в орбитална станция. Никога не е правено, комплицирано е, само че пък е само вероятното сега в България, с цел да има фактически резистентност. Така че, тръгвайки отникъде, мисля че все още имаме голяма свършена работа, което даже на нас не ни се има вяра. Практиката сподели, че всяко изявление, преждевременно, носи пасиви.

В четвъртък в 8.30 мисля, че се бяхме разбрали, ще стартираме диалозите. Защото е правилно водача Кирил Петков на ПП-ДБ да си пристигна (предполага се, че е в Канада) и започваме в пакет по всички регулатори, конституционни съдии, ротацията ", сподели Борисов.

И добави:

" Преднамерено нито един министър няма да бъде подложен от нас като изискване да си подаде оставката или не.

Ротацията изисква и нов ръководител на Народното събрание. Аз мога да уверя сътрудниците, че който излъчат от Политическа партия и Демократична България, ще имат 69 гласа от нашата група по този начин, както сме дали обещание. "

Първото е във връзка непрестанните офанзиви на водача на ГЕРБ по един или различен министър, като постоянно в тях му приглася Делян Пеевски.

Второто е във връзка вътрешния в ПП-ДБ спор, откакто съпредседателят на Демократична България и водач на ДСБ Атанас Атанасов изиска да стане ръководител на Народно събрание вместо Никола Минчев (ПП), който непроменяемо до момента бе посочван като титуляра.

" Има две значими фигури - най-важните фигури - това е Денков и Мария Габриел. Те, двамата, би трябвало да създадат оценката на работата на всеки един министър, на всеки един заместник-министър, на всеки един регионален шеф. Когато те са подготвени въз основата на тяхната оценка, те ще дойдат да изискат поддръжка на парламентарните групи за тези министри, тогава ние също ще си кажем мнението, само че мога да настоявам, че предумишлено няма да бъде подложен нито един министър от нас да си върви или да не си върви ", повтори той.

И заключи: " През последните девет месеца се научихме на съдружна просвета. Всичко, което сме записали в съглашението с ПП-ДБ сме го изпълнили - законите за ПВУ, конституционните и правосъдните промени, бюджета, пълноправно участие в Шенген. Министерство на вътрешните работи работят доста добре с " Гранична Полиция "  и Агенция " Митници ", с цел да влезем по-бързо и по суша.

Лидерът на ГЕРБ разяснява и концепцията на бизнес асоциации да се бойкотира австрийския бизнес поради Шенген.

" Това е неверно. Искам да припомня и да им дам съвет, в случай че - несъмнено - желаят да чуят. Австрийският бизнес в лицето на най-големите си компании, на целия си в България ситуиран актив, работиха с нас за приемането на България в Шенген и в този момент биха могли да бъдат още по-голям мотор и за сухопътните граници ", счита той.

 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР