Ромската Нова година се празнува днес. Празникът се нарича още

...
Ромската Нова година се празнува днес. Празникът се нарича още
Коментари Харесай

Ромската Нова година се празнува днес

Ромската Нова година се чества през днешния ден. Празникът се назовава още Василица, Васильовден или Банго Василий /куцият Васил/.

Празнуването на Василица е обвързвано с няколко ромски митове. В някои от тях Банго Василий е покровител и бранител на ромите. Той възвръща моста, опустошен от дявола, по който минават ромите. В други митове Банго Василий е сакат пастир, който избавя давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.

Според друга легенда Свети Василий избавил циганския жанр от удавяне в вилнеещото море. Дълбоките води щели да обхванат ромите, само че беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя избавител на 14 януари и в негова чест назовават празника Василица.

Банго Василий е фамилен празник и наложително се посреща с птиче месо - от гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 против 14 януари играе извънредно значима роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сарми, баница с шансове, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат амнистия с целуване на ръка.

Всички къщи, в които се чества Банго Василий, остават заключени до среднощ на 13 януари, с цел да не избяга шансът. Едва след настъпването на Новата година ромите стартират да посрещат посетители, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, с цел да им носи шанс.

В среднощ настъпват Васильовден и Новата година. От този миг стартира и сурвакането.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР