Романът на Георги Господинов Времеубежище оглави класацията на най-слушаните аудиокниги

...
Романът на Георги Господинов Времеубежище оглави класацията на най-слушаните аудиокниги
Коментари Харесай

Времеубежище“ оглави класацията на най-слушаните аудиокниги в България

Романът на Георги Господинов " Времеубежище " оглави класацията на най-слушаните аудиокниги в България, откакто бе селектиран в късия лист за най-престижната интернационална премия, давана за съответна творба - Booker International. Според данните на платформата Storytel творбата, което звучи с гласа на артиста Владимир Пенев, заема първото място за две следващи седмици. " Времеубежище " е и измежду десетте най-слушани книги на български език от началото на годината . Сериозен интерес измежду българската аудитория провокира и аудио версията на романа на Георги Господинов " Физика на тъгата ", прочетен от самия създател.

Георги Господинов е първият български публицист, номиниран за премията " Букър ". Отличието се връчва годишно от 1969 година насам и е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Лауреати са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. Победителят тази година ще бъде разгласен на следващия ден, 23 май. Принос за номинацията на " Времеубежище " има и преводът на Анджела Родел.

" Радвам се, че към този момент имаме книга на български език, номинирана за Международния Букър. И откровено се надявам това да открехне вратата към последващи български създатели. Винаги съм вярвал, че значимите неща за света могат да бъдат казани и от литератури на по-малки езици ", показа Георги Господинов особено за Storytel.

" Искрено се вълнуваме за този триумф на Георги Господинов, тъй като имаме вяра, че това е голямо самопризнание както персонално за него и Анджела Родел, по този начин и за актуалната българска литература. Много се радваме, че това е още един мотив българската аудитория да се обърне към " Времеубежище ", а вълната на интерес към аудио версията в нашата платформа го потвърждава изрично. Гласът на Владо Пенев, с който звучи историята, прибавя специфична страст към прекарването " Времеубежище " и за тези, които за първи път се допират до романа, и за тези, които към този момент са го прочели, само че са подготвени да го преоткрият ", споделя Ана Клисарска, издател на Storytel.

" Времеубежище " е третият разказ на най-известния и превеждан български създател на 20 век . Сюжетът споделя за това по какъв начин се живее в изострен недостиг на бъдеще, сплитащ ирония и носталгия, история и подигравка по един стряскащо вълнуващ метод. Срещаме се с познатия воин Гаустин, който се посвещава на една фантазия - да лекува посредством минало. Творбата е преведена на десетки езици, а от 2022 година е налична и под формата на аудиокнига в платформата на Storytel.

Освен " Времеубежище " в късия лист за премията " Букър " има още 5 заглавия. Това са: " Мъртвороден " на мексиканската писателка Гуадалупе Нетел в превод на Розалинд Харви (достъпен за българската аудитория като е-книга на британски език в Storytel); " Да стоиш тежко " на писателя GauZ` от Кот д`Ивоар в превод на Франк Уин; " Кит " на Чеон Мьонг-куан от Южна Корея в превод на Чи-Йонг Ким; " Валун " ( " Boulder " ) на Ева Балтасар, написана на каталански и е преведена от Джулия Санчес; " Евангелието съгласно Новия свят " на карибската писателка Мариз Конде в превод на Ричард Филкокс.

" Времеубежище " потребителите могат да слушат свободно в границите на до над 500 хиляди аудио и е-книги, който предлага Storytel.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР