Роман Кисьов ще представи пред бургаската литературна общественост новата си

...
Роман Кисьов ще представи пред бургаската литературна общественост новата си
Коментари Харесай

Роман Кисьов ще представи в Бургас новата си книга „НАСЪН И НАЯВЕ“

Роман Кисьов ще показа пред бургаската литературна общност новата си книга „ НАСЪН И НАЯВЕ “. Това ще се случи на 19.07.2022 година, от 18 часа, в Дома на писателя.

Книгата е издадена по план с поддръжката на Министерството на културата в Издателство „ Ерго “. Рецензенти са Марин Бодаков и Петър Чухов. Редактор: Мартин Христов. Художник е самият създател.

В новата си книга „ Насън и нескрито “ Роман Кисьов споделя истории, които зад елементарния си сюжет крият бездънен подтекст, а в паралелните положения, които разсънват, издигат мостове, носещи различен смисъл на казаното. Поетичното и прозаичното съжителстват в странна симбиоза. Затова е мъчно, а и излишно да се търси жанрова яснота на текстовете, още повече че създателят самичък ги дефинира като хибридни:

„ В тази книга надграждам и доразвивам някои тематики, хрумвания и послания, заложени в предишни мои книги, само че особеното и основното тук е хибридността – и като род (форма), и като наличие – хибридност на положения, облици, обстановки, времена и светове, хибридност сред недоизказаното и безапелационното, сред „ нормалността “ и „ лудостта “, нормалното и невероятното, сред поезията и прозата (буквално и символично), детайла и обобщението, скритото (тайното) и явното (ясното), загадката и откровението, светлината и сянката, сред „ тук “ и „ оттатък “, живот и гибел, сред живота „ насън “ и живота „ нескрито “. “

Роман Кисьов (р. 1962, Казанлък) e oтраснал в Русе. Завършил е Художествената гимназия в родния си град и Националната художествена академия в София, компетентност живопис, в класа на акад. Светлин Русев. Твори в две посоки – лирика и изобразителното изкуство. Има независими изложения в София, Виена, Берлин и Скопие и участия в групови изложения в България, Италия, Македония и Съединени американски щати, в интернационалните пленери по живопис в Гърция и Македония. Илюстрирал e десетки книги на международни поети. По неговата лирика е сниман късометражният филм „ Вратите на парадайса “ (БНТ, Телевизионен център – Русе, 1996, реж. Пенка Шопова).

Стиховете му са превеждани и оповестени на британски, френски, италиански, съветски, румънски, нидерландски, датски, гръцки, турски, сръбски, хърватски, македонски, албански, арменски, грузински, китайски, иврит, арабски, хинди и бенгали.

Участвал е в влиятелни интернационалните фестивали на международната лирика.

През 1995 година получава Националната премия за лирика на ДИ „ Христо Г. Данов “, Пловдив (за книгата „ Вратите на парадайса “). През същата година му е присъдена и Наградата за просвета и изкуство „ Сексагинта приста “ – Русе.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР