Ролята на радиста е да предава съобщения между хора в

...
Ролята на радиста е да предава съобщения между хора в
Коментари Харесай

Владимир Коруков: Радистът помни мелодията на буквата

Ролята на радиста е да предава известия сред хора в разнообразни краища на света, които имат потребност от радиовръзка. За да станеш радист, би трябвало да си разпален по техниката. Това сподели радистът Владимир Коруков в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.

Радистът реализира връзка нормално посредством морзовата писменост или посредством телефония на интернационалните езици, нормално британския. " Най-трудна става връзката на телефония, тъй като дистанциите са огромни, има атмосферни разстройства, които също пречат, има разстройства от други станции, които и излъчват, и заглушават. Телеграфният радист пък би трябвало да е музикален. Радистът не помни точки и тирета, а помни мелодията на буквата и за това би трябвало да има музикална памет “, разясни Коруков.

Информацията, която радистите са можели да разменят между тях, е била написана в Правилника на радиолюбителската активност, акцентира Коруков. Обикновено тя е била обвързвана с нововъведения в региона на електрониката и разпространяването на радиовълните. " Ако щете и с географията на света – експедиции от радиолюбители излъчваха радиовръзка от необитаеми места и острови, а за останалите радиолюбители това представляваше огромен интерес, да се свържат точно с това място. С часове се чакаше да се изредят всички радиолюбители, с цел да реализира връзка “, описа Коруков.

Оказването на помощ при бедствия и повреди постоянно е бил приоритет, акцентира радистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР