Ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторното сътрудничество

...
Ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторното сътрудничество
Коментари Харесай

Разширяване на търговията обсъдиха председателите на парламентите на България и Виетнам

Ролята на парламентите за разширение на икономическото и секторното съдействие разискаха на среща ръководителите на законодателните институции на България и Виетнам.

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков беседва с ръководителя на Националното заседание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе.

Росен Желязков и водената от него делегация бяха публично посрещнати в Народното събрание на Виетнам персонално от неговия ръководител Въонг Дин Хуе. Те бяха поканени в Традиционната зала, където ръководителят на българския парламент се разписа в Златната книга за публични посетители.


На срещата на „ четири очи “ ръководителите на двете законодателни институции са разискали ролята на парламентите за развиване на двустранните връзки в редица сфери от съвместен интерес. Повече от седем десетилетия Виетнам е наш приближен другар и значим сътрудник в динамично развиващия се район на Югоизточна Азия е подчертал ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

 

Той е изразил желанието на България за по-нататъшно подсилване на обичайните връзки на близко другарство и взаимно почитание и е отбелязал специфичното внимание, което страната ни отдава на Съвместната декларация, която е основополагащ документ на партньорството от нов вид и планува нов модел на икономическо съдействие.


След разширението на политическия разговор на най-високо равнище имаме всички предпоставки за увеличение на стокообмена и вложенията сред двете страни, е подчертал Росен Желязков.


Времето е решето, което пресява хората и най-после остава единствено златото, нашето другарство е от предишния век и ще продължи и през идващия, е добавил той.


Председателят на Народното събрание Росен Желязков е изразил задоволство от динамичния политически разговор през последните години, който дава мощен подтик за по-нататъшно задълбочаване на двустранните връзки.

 

Той е споделил своята убеденост, че учредяването на българска група за другарство в 15-тото Национално заседание на Виетнам ще сътвори условия за усилване на обмена и за разширение на съдействието в разнообразни области от съвместен интерес. Росен Желязков е декларирал, че страната ни желае задълбочаване на политическия разговор и на съдействието в региона на стопанската система, вложенията, свързаността, защитата, върховенството на закона.

 

Председателят на Националното заседание на Виетнам Въонг Дин Хуе е отбелязал, че в лицето на България Виетнам вижда другар и сътрудник, който може да му помогне да разшири наличието си на Балканите и в Европейски Съюз. Силно желаем усилване на връзките сред двете страни и разширението им в сферите на стопанската система, търговотята, науката и образованието, е показал той.


По-късно ръководителите на парламентите на България и Виетнам дадоха началото на пленарните диалози сред представителите на законодателните институции на двете страни.

 

България и Виетнам желаят да развиват връзките си и да им дадат нови по-широки измерения в подтекста на активизирането на съдействието сред Европейски Съюз и Виетнам, стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН и Стратегията на Европейски Съюз за съдействие в Индийско-тихоокеанския район. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков след пленарните диалози сред парламентаристи от България и Виетнам.


Председателите на парламентите на България и Виетнам означиха, че разменените в къс период публични визити на ръководителите на парламентите на България и Виетнам са сладкодумен израз на желанието на двете страни да развиват връзките си и да им дадат нови по-широки измерения в подтекста на активизирането на съдействието сред Европейски Съюз и Виетнам, стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН и Стратегията на Европейски Съюз за съдействие в Индийско-тихоокеанския район.


Росен Желязков дефинира Виетнам като приближен другар и значим сътрудник на България в динамично развиващия се район на Югоизточна Азия. Традиционните ни връзки на близко другарство и взаимно почитание с повече от 70 години история са нашето общо преимущество, което  сме длъжни да оползотворим в полза на развиването на нашите страни и просперитета на техните жители, акцентира ръководителят на Народното събрание.


България се стреми към по-нататъшно задълбочаване на политическия разговор с Виетнам и на съдействието в областите - стопанска система, вложения, съгласуваност, защита, господство на закона, съобщи Росен Желязков.

 

Европейски Съюз има подготвеност да пристъпи към реализиране на съответни планове с виетнамските сътрудници по линия на начинания като Засилено съдействие на Европейски Съюз в и с Азия в региона на сигурността (ESIWA) и CRIMARIO и Глобалния портал, добави той.


Вярвам, че парламентаристите от България и Виетнам могат да дадат своя значителен принос и да подкрепят развиването на нашите двустранни връзки, акцентира на срещата ръководителят на Народното събрание. Росен Желязков открои ролята на народните представители от групите за другарство в двете законодателни институции, които се отнасят съществено и търсят благоприятни условия за подкрепяне и поддръжка на взаимните начинания, вложенията и бизнеса, науката и образованието.


Виетнам е първокачествен сътрудник за България в Азиатско-тихоокеанския район и в подтекста на даването на Официална помощ за развиване, означи Росен Желязков. Приоритетните посоки за програмния интервал 2020 – 2024 година са възстановяване на достъпа до качествено обучение, овластяване на дамите и поощряване на културното разнообразие, посочи той.


Председателят на Националното заседание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе дефинира диалозите сред парламентаристите на двете страни като положителни и градивни и уточни, че е общо желанието двустранните връзки да се развиват още по-интензивно.

 

Виетнам се концентрира върху насърчаването на всеобхватно съдействие с Европейски Съюз и със страните от Централна и Източна Европа, измежду които България е предпочитан сътрудник, акцентира Въонг Дин Хуе. Председателите на двата Народното събрание се ангажирахме дейно да изпълняваме Меморандума за съгласие сред Народното събрание на България и Националното заседание на Виетнам, подписан през септември 2023 година в София, добави той.


В програмата на формалното посещаване са планувани срещи на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков с президента на Виетнам Во Ван Тхъонг и с министър-председателя на Социалистическа република Виетнам Фам Мин Чин.

 

В състава на българската делегация са ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по защита Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения Хамид Хамид (ПГ на ДПС), ръководителят на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите и ръководител на Групата за другарство България-Виетнам Стоян Михалев (ПГ „ Продължаваме промяната – Демократична България “), заместник-председателят на Групата за другарство България – Виетнам Борислав Гуцанов (ПГ „ Българска социалистическа партия за България “) и националният представител от групата Иво Русчев (ПГ „ Възраждане “), както и депутатите Нели Димитрова (ПГ „ Продължаваме промяната – Демократична България “), Цветан Предов (ПГ „ ИТН “), Ангел Георгиев (ПГ „ Възраждане “) и Александър Вълчев (ПГ „ ИТН “). Кметът на Казанлък Галина Стоянова също е в формалната делегация.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР