Ролята на криптовалутите като биткойн излезе на преден план в

...
Ролята на криптовалутите като биткойн излезе на преден план в
Коментари Харесай

Конфликтът между Русия и Украйна повдигна три въпроса за криптовалутите

Ролята на криптовалутите като биткойн излезе на напред във времето в диалозите за глобите против Русия поради нахлуването й в Украйна и последвалите разтърсвания на финансовите пазари, написа Арджун Карпал за Си Ен Би Си.

Това повдигна три огромни въпроса за метода, по който криптовалутите може да бъдат употребявани, и за това по какъв начин ще наподобява тяхното бъдеще.

Могат ли криптовалутите да бъдат употребявани за отбягване на наказания?

Русия бе затрупана от наказания след нахлуването си в Украйна, като доста от тях имат за цел да откъснат страната от международната финансова система.

Ключови съветски фигури и финансови институции са включени в лист със наказания на Съединени американски щати, който на процедура не разрешава на американските компании да вършат бизнес с тях. Междувременно Съединените щати, европейските им съдружници и Канада изключиха съветски банки от интернационалната финансова система SWIFT, ограничавайки достъпа им до световните финансови пазари. Тези наказания доведоха до сериозен срив на съветската рубла.

На този декор стартираха редица диспути по отношение на това дали криптовалутите, и изключително биткойнът, могат да бъдат употребявани от глобените лица и институции като инструмент за заобикаляне на тези рестрикции. Това се дължи на обстоятелството, че биткойнът и другите цифрови валути постоянно са децентрализирани, което значи, че не се издават или управляват от една институция като да вземем за пример централна банка. Когато криптовалутата се изпраща на други консуматори, тя не минава през обичайния път на финансови медиатори.

Има обаче и редица провокации пред потреблението на криптовалути като инструмент за заобикаляне на наказания.

На първо място, блокчейн технологията, от която зависи търговията с биткойн, съставлява обществен указател на активността. Това значи, че следенето на придвижванията на средства от една сметка към друга е много елементарно.

„ Най-голямото неправилно разбиране за крипто продължава да е, че то е непроследимо и че се употребява главно за измами “, разяснява вицепрезидент по корпоративно развиване и интернационален продан в крипто борсата Luno.

Освен това, няма задоволително ликвидност, с цел да могат съветските олигарси и компании да местят парите си.

„ Ликвидността в крипто към момента е част от международния валутен пазар и затова преместването на огромни суми пари благодарение на криптовалута е мъчно “, сподели Аяр.

Борсите за криптовалути също по този начин ще обръщат нараснало внимание на сходен вид активност.

В четвъртък Брайън Армстронг, основен изпълнителен шеф на борсата за криптовалути Coinbase, съобщи, че всеки бизнес в Съединени американски щати би трябвало да съблюдава закона.

„ Няма значение дали вашата компания борави с долари, криптовалути, злато, недвижими парцели или нефинансови активи. Законите за глобите се ползват за всички хора и компании в Съединени американски щати “, сподели Армстронг.

„ Така че би било неточност да мислим, че крипто бизнеси като Coinbase няма да съблюдават закона. Разбира се, че ще го създадем. Ето за какво ревизираме хората, които се записват в нашите платформи, в световни описи за наблюдаване. Ние блокираме преводи от IP адреси, които може да принадлежат на глобени физически или юридически лица, тъкмо както го прави всеки различен контролиран бизнес с финансови услуги “, добави той.

Въпреки това, след офанзивата на Русия против Украйна се следи растеж на обмена на преводите от рубли в биткойни и тетър – т. нар стейбълкойн, привързан със щатския $.

По думите на Армстронг „ някои елементарни руснаци употребяват крипто като избавителен пояс, откакто валутата им се срина “.

По-рано тази седмица един чиновник на държавното управление на Съединени американски щати сподели, че е малко евентуално Русия да избегне глобите, употребявайки криптовалути.

„ Мащабът, от който съветската страна ще се нуждае, с цел да заобиколи сполучливо всички финансови наказания на Съединени американски щати и техните сътрудници, съвсем несъмнено ще направи криптовалутата неефикасен главен инструмент за тази цел “, сподели Карол Хаус, шеф по киберсигурност в Съвета за национална сигурност, по време на уебинар в сряда.

Ще се потвърди ли биткойнът като „ цифрово злато “?

От години последователите на биткойна назовават цифровата валута „ цифрово злато “. Идеята е, че биткойнът е средство за предпазване на стойност и може да бъде леговище във времена на рецесия, сходно на благородния метал.

Тази доктрина наподобява обречена на фона на все по-силната взаимосвързаност на биткойна с други рискови активи, като да вземем за пример акциите.

След ескалацията на войната в Украйна през тази седмица биткойнът съумя да сериозен еднодневен скок, който върна криптовалутата на равнище от над 44 хиляди $, подсилвайки спекулациите, че най-сетне е пристигнало времето, в който цифровата валута ще се потвърди като актив леговище. Този растеж обаче не продължи дълго, като към 11:45 часа българско време през днешния ден биткойнът се търгува за  41 639,96 $, което е спад с 3,73% за последните 24 часа.

На този декор доста специалисти показаха песимизъм по отношение на статута на биткойна като леговище.

„ Чехме в няколко разнообразни изявления, че биткойна си възстановява статута на безвредно леговище. Ние въобще не сме съгласни с това “, написа в записка Лукс Тиагараджа, началник на търговията и ръководството на сметки в компанията за крипто финансови услуги BCB Group.

„ Активът леговище резервира цената си по време на пазарни разтърсвания. Крипто се разпродаде нападателно, защото беше ясно, че Федералният запас на Съединени американски щати ще увеличи лихвите по-бързо от предстоящото, което от своя страна докара до ликвидация на акциите. Това не дава отговор на определението за безвредно леговище “, сподели той.

Доказа ли блокчейн технологията своята полза?

Поддръжниците на криптовалутата постоянно показват блокчейн технологията като метод за по-ефективни и проследими преводи. Една от аргументите за това е, че за разлика от обичайните финансови преводи, при тази технология няма медиатор.

Много криптовалути обаче към момента страдат от високи такси и мудна скорост на преводите. Те също по този начин не са признати всеобщо като средства за разплащане.

По време на войната обаче Украйна стартира да приема дарения посредством криптовалути, с които да финансира военните си сили и други браншове. Според компанията за разбори Elliptic Украйна е събрала над 50 милиона $ посредством криптовалути

Получаването на дарения посредством обичайни банкови способи може да бъде мъчно, като се има поради високата цена за изпращане на пари в чужбина. Достигането на средствата до Украйна може да отнеме и дълго време.

Именно това е сферата, в която  криптовалутите имат преимущество, счита Гарик Хилман гостуващ учител в Лондонското учебно заведение по стопанска система.

„ Когато сериозната инфраструктура е отвън строя или има опасения за това какъв брой бързо нещо може да премине през обичайна банкова система, задоволително е да имате интернет и компютърно устройство, с които да можете да правите преводи. Това беше едно от обещанията на крипто “, сподели Хилман.

Тъй като преводи са в обществен указател, можете да видите къде отиват парите, които изпращате, и по какъв начин биват разпределяни, откакто бъдат получени, изяснява той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР