Ролята на комуникациите и ПР-а като оръжие в едно от

...
Ролята на комуникациите и ПР-а като оръжие в едно от
Коментари Харесай

Мощна машина от 370 сайтове-гъби увеличават разпространението на руската пропаганда около 400 пъти

Ролята на връзките и ПР-а като оръжие в едно от най-значимите събития за последните 30 години, установяваха специалисти по време на полемиката „ ПР на войната “, проведена от „ Янев и Янев “ във връзка 30-та годишнина на организацията.
Участниците в дискусионния панел бяха безапелационни, че развиването на военния спор сред Русия и Украйна се влияe изключително доста от ПР-а на двете страни и от информационните послания на техните водачи, а освен от съществуването на стандартни оръжия.
„ Благодарение на ПР-а Украйна има оръжие, другояче от дълго време всичко щеше да е свършило “, съобщи медийният специалист Георги Лозанов.
„ Благодарение на информационните умения и послания на водача на Украйна Володимир Зеленски, страната съумя да генерира тази голяма взаимност за няколко седмици.

Украйна се трансформира в идея,

която по нов метод генерира евроатлантическа взаимност и вследствие на нея Украйна продължава да оказва опозиция “, показа още Лозанов.
Според Надежда Нейнски, някогашен министър на външните работи на България, дигитализацията, обществените мрежи и осведомителните потоци от една страна дават опция на хората да бъдат осведомени, само че от друга - се дава опция за доста операции.
“ПР-ът може да помогне, само че и да подложи на тествания демократичните общества, в случай че се употребява за недобри цели. Хората би трябвало да изработят имунитет, да знаят по какъв начин да отсяват истината от лъжата “, сподели госпожа Нейнски. По думите й това, което Русия прави е да пропагандира една

подправена история за експанзията в Украйна

и на процедура да удуши поддръжката за Украйна, придавайки различен разказ на посланията. Тя оприличи информационната тактика на Русия със „ синдромът на хвърлянето на спагети по стената “ – все нещо ще се залепи.
„ Достатъчни са тъкмо три думи, с цел да определиш ПР-а на Украйна и ПР-а на Русия. ПР-ът на Украйна е на границата да бъде талантлив. ПР в Русия няма, там има агитация “. Така ПР специалистът Диана Дамянова разяснява обществената връзка на войната.
Според нея българската политическа власт е толкоз съсредоточена в личното си оцеляване, че не обръща задоволително внимание на протичащото се. „ Когато пристигна войната се оказа, че в България управляващите са си разрешавали скрито да поддържат Украйна, тъй като не са могли да го създадат очевидно, тъй като публичното мнение би се изправило против тях “, разяснява Дамянова.

Хибридната война и образуването на публичното мнение посредством разпространяването на агитация, чрез потреблението на технологии, прегледа социологът Вероника Димитрова. Тя показа изследването на Фондация за филантропични и обществени проучвания за разпространяването на съветската агитация в онлайн медиите през 2022 година
„ Към края на 2022 година съветската агитация в България се надига съвсем 20 пъти “, уточни госпожа Димитрова.
„ Ръстът се дължи на това, че пропагандата стартира да се популяризира и през публични представители на Руската федерация, което значи, че даже мейнстрийм медиите се оказват длъжни да разгласяват такива известия. Другият фактор са софтуерните решения. В началото на годината се вижда образуване на мрежа от агрегатори, които усилват съветската позиция. В края на същата годината тези агрегатори се преобразува в мощна машина от сайтове-гъби – разпознати са 370 уеб страницата, който усилват разпространяването на всяко едно известие към 400 пъти “, описа Вероника Димитрова.
Ролята на технологиите засегна и проверяващият публицист Йово Николов.

„ Тази война е напълно друга тъкмо заради развиването на технологиите. Когато отидох да отбелязвам войната в Косово, изпращането на една фотография от там през мрежата на Ройтерс струваше 800 $. Сега всеки с мобилен телефон има опция да снима и да споделя наличие, в този момент можем да гледаме онлайн войната. Журналистиката има доста благоприятни условия да покаже действителната картина, само че

технологиите оказват помощ на света да разбере истината за войната

в Украйна “, разяснява Николов.

Панелът от специалисти заключи, че войната се води на няколко фронта като един от тях е информационният. Необходимо е по-активно отстояване на полезностите и по-активно комуникиране на истината. Ключът към това е обучение и осъзнаването, че участията в съюзи не са даденост и изискват старания и неизменност, с цел да бъдат пълноценни.
Съоснователят на ПР организация „ Янев и Янев “ Елена Вълчева заключи миналите 30 години като сложни, тежки, само че и доста забавни.
" Направих разбор на развиването на страната, къде сме в този момент, 30 година по-късно - отново сме на кръстопът, отново би трябвало да редим страната, да вършим промени, да дефинираме накъде вървим. Въпреки всичко сме постигнали избрани неща - член сме на Европейски Съюз, на НАТО, имаме работещ частен бранш. Стъпили сме на тези 3 стълба. Ако някой тръгне да ги събаря, ще има реакция в обществото, макар че то е изтощено, отегчено, пасивно, комплицирано. Хората желаят три неща - сигурност, правдивост и разцвет “, показа Елена Вълчева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР