Ролята на читалищата в България е да съхраняват националното и

...
Ролята на читалищата в България е да съхраняват националното и
Коментари Харесай

Доц. д-р инж. Медиха Хамза: Финансирането на читалищата е недостатъчно

 Ролята на читалищата в България е да съхраняват националното и културно завещание и родова памет. Тяхно е призванието да работят за културното и духовно благоденствие на локалната общественост, да бъдат медиатор в гражданското общество, с което да способстват за неговото създаване и развиване. 

Друга тяхна роля е да притеглят публично ангажирани хора от всяка възраст, като им основават удобна среда за културни, креативен и просветителни изяви.

Това съобщи претендентът за депутат на СДС-Варна в обединението ГЕРБ-СДС доцент доктор инж. Медиха Хамза. 

По думите и, основните проблеми, за които читалищните чиновници споделят, е финансирането, което е незадоволително за покриване на всички разноски и ремонтни действия по базите, атрибут, костюми и други. Не доближават средства и за развиването на настоящите действия. Финансирането се реализира на правилото " дотация, на база субсидирана бройка ". Субсидирането на читалищата е нужно да бъде и на база осъществени действия.

Относно плановото финансиране,  претендентът на СДС-Варна разясни, че читалищата към момента нямат необятен достъп до планове и стратегии, а и не на всички места имат кадрова подготвеност да пишат и работят по планове. 

През 2014 -2015г. доцент доктор инж. Медиха Хамза е ръководител на ПК “Социални действия и жилищна политика “ към Общински съвет-Варна. Тя внася предложение за построяването на открити подиуми към читалищата във всеки регион на Варна. Според предлагането сцените следва да са пригодени и за хора с увреждания, с цел да могат да вземат участие гладко в изяви.

" За Варна това е още по-наложително, заради две аргументи - Варна е извънредно богата на  професионални културни институти и на културни събития, които обаче, не постоянно стигат до варненци отвън централната част на града. И втората причина е, че ще могат учебни заведения и детски градини да употребяват сцените навън, което ще даде благоприятни условия за повече и разнообразни изяви отвън постройките на образователните и детски заведения. 

По думите на доцент Хамза, читалищата имат потребност да притеглят хора от разнообразни възрасти към активността си. Една такава активност е библиотечната.

Модерната библиотека би трябвало да е функционална и адаптивна. За да бъде търсена една библиотека, би трябвало екипът ѝ да е осведомен с новостите в професионалната сфера, да се ползват нововъведения и атрактивност в библиотечното обслужване. В актуалното общество, библиотеките към този момент имат ролята и на осведомителни центрове.

Читалищата са дом и на българския фолклор, на първото присъединяване на сцена на всяко дете, и би трябвало да бъдат приоритет за страната, а читалищната активност във Варна е богата по наличие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР