Ролковите кънки са патентовани в Чикаго на 9 декември от

...
Ролковите кънки са патентовани в Чикаго на 9 декември от
Коментари Харесай

Левант Ричардсън патентова ролковите кънки на 9 декември

Ролковите кънки са патентовани в Чикаго на 9 декември от Левант Ричардсън. Прави това през 1884 година в Чикаго.

Техен същински основател обаче е белгийският откривател Жан-Жозеф Мерлен. Той показал чудното си откритие за пръв път през 1760 година на лондонски бал с маски.

Пързалял се измежду гостите на бала, до момента в който свирел на цигулка, обут в скъпи обувки с инсталирани на тях дребни железни колелца. Ефектното осъществяване впечатлило и даже смаяло публиката.

Малко преди този момент - през 1743, е записано първото потребление на обувки с колелца, само че изобретателят остава незнаен. Така стартира историята на ролковите кънки и тяхното развиване като развлечение, средство за напредване и спорт.

В професионалния спорт ролковите кънки стартират да се употребяват като сурогат на фигурното пързаляне или по този начин нареченото артистично ролково пързаляне. Това е спорт, сходен на фигурното пързаляне, само че върху дървен или пластмасов под, където състезателите се пързалят с ролкови вместо зимни кънки.

Отделните дисциплини при него са: наложителни фигури, самостоятелно пързаляне, спортни двойки, танцови двойки, танци соло, синхронно пързаляне, шоу групи. Не може да не споменем дисциплината, наречена Roller Derby, зародила при започване на 90-те години. Това е екипен спорт, със особено създадени бързи кънки, в който участничките се състезават на овална писта.

Това че се състезават основно дами напълно не прави този спорт гальовен. Точно противоположното. Състезателките развиват огромни скорости, а конфликтите сред тях са непрекъснати.

На дискотека с ролкови кънки, или по този начин нареченото Roller Disco, поражда още през 70-те години на 20. век. Танците с ролкови кънки стават новият метод за развлечение по нощните заведения и нощните клубове в Щатите, а след 86 и в Обединеното кралство. Голяма известност събира и Quad хокея, изключително след присъединяване на спорта на летните олимпийски игри в Барселона през 1992 година
тагове левант ричардсън кънки
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР