Роднина на френския тийнейджър Наел, застрелян от полицията, заяви пред

...
Роднина на френския тийнейджър Наел, застрелян от полицията, заяви пред
Коментари Харесай

Роднина на убития младеж иска полицията да не използва смъртоносни оръжия

Роднина на френския младеж Наел, убит от полицията, съобщи пред Би Би Си, че фамилията не е желало гибелта му да провокира протести, само че упорства, че законът за смъртоносната мощ при спиране на автомобил на пътя би трябвало да се промени.

Наел М бе убит от упор от полицията, откакто не бе спрял за пътна инспекция предишния вторник.

" Никога не сме призовавали към ненавист или протести ", споделя роднината.

Франция претърпя пет дни на жестоки безредици.

В диалог с Би Би Си наоколо до фамилния дом в Нантер роднината съобщи, че безредиците, при които хиляди хора бяха задържани, магазини разграбени, а стотици коли запалени в цяла Франция, не почитат паметта на Наел.

" Не сме желали да чупим или да крадем. Всичко това не е поради Наел ", споделиха те пред Би Би Си, говорейки при изискване за анонимност, защото напрежението е толкова огромно след разстрела на Наел.

Те обявиха, че са призовали за " бял марш на улицата. Поход в памет на Наел. Ходене, даже дразнене на улицата, проява, само че без прояви на принуждение ".

Роднината съобщи, че френските управляващи би трябвало да трансформират закона, който разрешава на служителите на реда да стрелят по време на прекъсване на коли.

Роднината на Наел прикани за " по-добро образование на френската полиция, контролиране на потреблението на оръжията от полицията и преразглеждане на закона, който разрешава на полицията да употребява смъртоносна мощ, в случай че младеж откаже да спре на пътя ".

Наказателният кодекс на Франция беше изменен през 2017 година, с цел да разреши по-широко потребление на огнестрелни оръжия, откакто полицията съобщи, че се сблъсква с нараснали равнища на принуждение.

Критиците настояват, че увеличението на броя на стрелбите, свързани с пътнотранспортни катастрофи, е директен резултат от тази смяна, която съгласно тях е прекомерно неразбираема, защото оставя на служителите на реда да дефинират дали отводът на лидера да се подчини съставлява риск.

Досега през тази година трима души са били убити по време на прекъсване на коли на пътя от полицията - след рекордните 13 души, убити при прекъсване на пътя през предходната година. По данни на осведомителна организация Ройтерс множеството от тези жертви са били от негър или арабски генезис.

Анаис, другар и комшия на фамилията, също споделя пред Би Би Си, че да си млад негър мъж в предградията на Франция значи да си обект на расизъм, принуждение и расово профилиране всеки ден.

" Те [полицията] ги унижават, наскърбяват и не приказват вярно с тях. А в този момент ги убиват! Наел беше отразен от пресата, само че това не се случва за първи път ", споделя тя.

Роднина на Наел съобщи, че вследствие на продължаващия хаос семейството не е имало възможност да седне дружно и да си спомни за него.

" Искаме всичко да се успокои. Социалните медии, размириците, всичко би трябвало да се успокои. С всичко това не сме имали време да седнем за пет минути дружно и да помислим за това, че той си е отишъл в този момент ", споделиха те.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР