Родители се обявиха против претъпканите групи в яслите и детските

...
Родители се обявиха против претъпканите групи в яслите и детските
Коментари Харесай

Родители възроптаха срещу пренаселените групи в детските градини

Родители се оповестиха срещу претъпканите групи в яслите и детските градини в София. За два дни петицията им в интернет е подписана от над 400 души. Те упорстват за прекъсване на надлимитния банкет на деца и основаването на самостоятелен орган, който да управлява какъв брой деца се записват.
Препълнените групи в софийските ясли и детски градини се отразяват пагубно върху детската душeвност. На това мнение е Ивалина Салабашева, която е майка на две деца и създател на петицията. " Оказва се, че в София всеобщо събитие е да има деца по лист в групи над 30 броя. Като има градини даже с 41 деца по лист в яслени групи ", споделя тя.
Родителите недоволстват още, че децата изкарват по 8 часа дневно в тесни пространства. " По закон се падат по 4 кв. м. на дете. Ако умножим 30 по 4 се получава 120 кв. м. Никъде няма детска градина с такова пространство. Държавата още веднъж слага децата на последно място в класацията по значимост. А точният брой деца, който би трябвало да се приема, е ясно написан в Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и учебно обучение ", добавя друга майка - Кремена Филчева.
Салабашева добавя, че нормативът за ясла е от 8 до 18 деца. За детска градина от 12 до 23. Като за детска градина той може бъде завишаван с най-вече две деца по убеждение на шефа. Малкото пространство води до повишаване на шума, а той от своя страна до експанзия у децата и напрежение измежду личния състав, съобщи Българска национална телевизия.
Сред подписалите петицията е и Невена Поповска, която е работила една година като асистент педагог в яслата на 79-то обединено детско заведение в София. Жената е безапелационна е, че двама възпитатели не могат да обгрижат всички деца в група. " Децата от това нещо не могат да получат качествено образование, успокоение. Защото всяко едно дете желае да го прегърна, изключително тези мъничките ", споделя Поповска, написа Сега.
От общината признават, че проблем има. " От десетилетия в детските заведения постоянно се одобряват едно или повече деца над избрания за най-благоприятен предел, който обаче в същото време не е съгласуван с обстоятелството, че ние сме длъжни да одобряваме деца със специфични просветителни потребности, без значение по кое време се появят ", разяснява Тодор Чобанов, който е зам.-кмет по просвета и обучение. Той напомни, че през последните 10 години са издигнати над 90 детски градини в София, като сега се строят още, които би трябвало да решат казуса с пренаселеността.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР