Родители на деца, страдащи от Спинална мускулна атрофия (СМА) ще

...
Родители на деца, страдащи от Спинална мускулна атрофия (СМА) ще
Коментари Харесай

Родители на болни от Спинална мускулна атрофия деца завеждат дело срещу България в Страсбург

Родители на деца, страдащи от Спинална мускулна недоразвитост (СМА) ще заведат дело в Европейския съд по правата на индивида против България поради безучастие. Родителите показват, че през последните три години са упорствали болестта да бъде включено в листата с редки болести.

По-рано през днешния ден от Министерството на здравеопазването оповестиха, че ведомството е почнало процедура за включването на СМА в листата на редките болести, с цел да може НЗОК да реимбурсира лекуването на болестта с лекарствения артикул "Nusinersen ". Родителите припомниха, представени от Българска телеграфна агенция, че лекуването с този медикамент е било утвърдено предходната година от Европейската организация по медикаменти и някои български деца се лекуват на лични разходи в Италия и в Германия.

Терапията планува слагането на 1 инжекция с медикамента през 4 месеца, като цената й е 125 хиляди $. Лечението е до живот. Терапията с медикамента, обезпечаването на количка, последващото обгрижване, рехабилитацията на детето и поддръжката на инсталация в домашни условия са безвъзмездни, прецизираха родителите. В България НЗОК заплаща за рехабилитация по 10 дни през три месеца, като родителите сами заплащат за останалите дни, в които се прави тя.

Родителите на болните деца показаха мнение, че в случай че лекуването се прави в България, биха се върнали да живеят в страната ни. Те са безапелационни, че качеството на рехабилитацията е на доста положително равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР