Родители могат останат без данъчни облекчения за деца, независимо, че

...
Родители могат останат без данъчни облекчения за деца, независимо, че
Коментари Харесай

Родители остават без данъчни облекчения за деца

Родители могат останат без данъчни облекчения за деца, без значение, че приходът им разрешава да получат такива. Това ще се случи, в случай че не са си платили налога върху парцела или колата да вземем за пример и те към този момент подлежат на наложително осъществяване и събиране от Национална агенция за приходите.

За задачата е добре преди да подадете годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ, да извършите информация в данъчно-осигурителната си сметка. Ако родителят откри, че има такива отговорности, би трябвало първо да ги погаси, с цел да се възползват от данъчната отстъпка.

Ако данъчното облекчение ще се употребява посредством работодателя, е належащо да се показа писмена декларация, че все още на подаването ѝ служителят няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. В тази връзка се попълня съответното поле в образците на декларацията за деца и за деца с увреждания, която се показва пред работодателя в период от 30 ноември до 31 декември.

Друга причина родител да не получи данъчни облекчения за дете е, в случай че през цялата 2023 година е бил по майчинство. В този случай приходът, който е получавал е необлагаем, т.е. нямат облагаем приход, за който да се употребява облекчението. При тези случаи данъчното облекчение може да се употребява от другия родител.

Същото важи и за хора, в това число еднолични търговци, които нямат приходи през 2023 година или са получавали необлагаеми такива, като компенсацията за безработица да вземем за пример, както и хората единствено с приходи, облагаеми с финален или патентен налог, те също не могат да се възползват от облекченията да деца.

Част от родителите пък няма да могат да се възползват от цялата отстъпка, защото получават ниски заплати и надлежно са плащали налози върху ниска данъчна основа. Това касае основно хората с две и повече деца. Например един родител с три може да няма облагаем приход от 18000 лв., с цел да получи цялата сума от 1800 лв. данъчна отстъпка. В този случай остатъка от сумата може да се употребява от другия родител.

Например, в случай че и двамата родители са на минимална работна заплата и образуваната годишна данъчна основа за приходите от трудови правни отношения на всеки от тях е 8000 лева, в случай че няма да употребяват други данъчни облекчения, биха могли да действат по следния метод:

Единият родител употребява данъчното облекчение за деца при главния си шеф към 31.12.2023 година до размера на образуваната от работодателя годишна данъчна основа (8000 лева.), а разликата от 4000 лева, позволена за две деца - може да се употребява от другия родител с подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

През тази година данъчните облекчения останаха на равнищата от предходната, като за едно ненавършило пълноправие дете облекчението от годишната данъчна основа е 6 000 лева, а сумата за приемане до 600 лева, за две - 12 000 лева и сума за приемане до 1200 лева, за три и повече - 18 000 лева със сума за приемане до 1800 лв.. За развъждане на едно дете с увреждания облекчението от годишната данъчна основа е в размер на 12 000 лева, като сумата за приемане е до 1 200 лв.. Родителите на деца с 50 и с над 50 на 100 увреждания имат право да употребяват и двете данъчни облекчения. Например за развъждането на едно дете, което е с увреждания, за актуалната година родителят има право на данъчно облекчение за деца в размер на 6 хиляди лева (сума за приемане до 600 лева.) и на данъчно облекчение за деца с увреждания още 12 хиляди лева (сума за приемане до 1200 лева.). Двете данъчни облекчения се сумират и по този начин общият им размер може да доближи до 18 хиляди лева (сума за приемане до 1800 лева

Важно за родителите е да знаят, че имат право на данъчно облекчение даже когато детето им е навършило пълноправие през 2023 година или пък е родено тази година.

Промените от следващата година

С бюджета за идната година се предлага данъчните облекчения да се запазят на равнищата от тази. Предвижда се отстъпките да могат да се употребяват и посредством понижаване на месечната данъчна основа на облагаемият приход. Като за едно ненавършило пълноправие дете сумата е в размер на 500 лева, за две - 1 000 лева, а за три и повече деца - 1 500 лева За дете с 50 и с над 50 на 100 тип и степен на увреждане месечната данъчна основа се понижава с 1 000 лева

Друга смяна планува да се увеличи приходът, необходим за приемане на детски надбавки. През тази година, с цел да получават надбавки, приходът на член от фамилията би трябвало да е 510 лева от 2024 година се предлага той да стане 710 лева приход на човек. При приход от 710 до 810 лв. на член от фамилията родителите ще получават 80 на 100 от плануванаъа сума. А тя остава същата като тази година:

1. за семейство с едно дете - 50 лева.;

2. за семейство с две деца - 110 лева.;

3. за семейство с три деца - 165 лева.;

4. за семейство с четири деца – 175 лева, като за всяко последващо дете в фамилията помощта за фамилията пораства с 20 лева

Размерът на еднократната помощ при бременност е 225 лева

Увеличава се еднократната помощ за раждане на дете и за първо дете тя ще бъде 375 лева, за второ – 900 лева, за трето – 450 лева и за всяко последващо по 300 лева Майките могат да трансферират използването на отпуска за бременност и раждане след 6-я месец от раждането на детето освен на бащата, само че и на бабите и дядовците, при изискване, че те работят по трудово или служебно правно отношение.

Същото право имат осиновителките, които употребяват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Бабата или дядото, на които е трансфериран отпускът, имат право на обезщетение от Национален осигурителен институт, до момента в който детето навърши 1 година. Размерът му е 90% от междинния им застрахователен приход за последните 24 месеца.

Детски надбавки за деца с ТЕЛК

За 2024 година ще се изплащат по-високи детски надбавки за развъждане на деца с увреждания. Те не са променяни от 2015 година Дете с 90 и над 90% степен на увреждане ще получава 1180 лв., дете с увреждане от 70 до 90% увреждане – 570 лв., а дете с увреждане от 50 до 70% – 450 лв. на месец.

За деца с увреждания настанени в приемни фамилии месечната помощ става 620 лв. за дете с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане, 530 лв. – с от 70 до 90 на 100 увреждане и 450 лв. – с избрани от 50 до 70 на 100 тип и степен на увреждане.

Дете, което няма право на наследствена пенсия пък ще получава 150 лв. месечно. Всички тези промени обаче занапред би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание, с цел да влязат в действие от идната година.

Важно е да се означи, че повишението на размера на сумата, която се приспада от прихода преди облагането с налог, докара до нараснал интерес от прилагане на преференцията още за приходите от 2021 година и до доста увеличение на броя на лицата, употребявали данъчното облекчение посредством главен шеф или с подаване годишна данъчна декларация за добитите приходи. Съгласно данните, през 2022 година броят на лицата е повишен с 6,7 % по отношение на миналата година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР