Родено у нас момче, чиято майка е тайландка, а бащата

...
Родено у нас момче, чиято майка е тайландка, а бащата
Коментари Харесай

Момченце от смесен брак остана без ЕГН

Родено у нас момче, чиято майка е тайландка, а бащата грък, желае да стане българче. Родителите подали в кметството на пловдивския регион „ Южен ” заявление на детето да бъде публикуван акт за раждане, в който да бъде вписано, че то е български жител и да бъде му обещано съответното ЕГН. От администрацията обаче отказали, тъй като няма доказателства, че момчето няма да придобие поданство от някоя от страните на своите родители, написа " Марица ".

Бащата оспорил този отвод пред Пловдивския административен съд, който на 4 август се произнася, че дейностите на кметството са аргументирани и законосъобразни.

Следващата инстанция, към която родителите може да се извърнат, е Върховният административен съд. „ Това се случва доста рядко и съгласно юристите на региона чак по-късно дело ще има правосъдна процедура по такива казуси”, разяснява кметът на „ Южен” Борислав Инчев.

Двамата родители живеят в Пловдив, като разрешението за престояване на бащата у нас е до 27 февруари 2025 година, а на майката - до 5 май 2019 година Двамата нямат брак, само че след раждането на детето през март т. година бащата го припознава.

След това прави опит да вземе гръцко поданство за сина си, само че в неговата татковина видели в това възможност лице от трета страна отвън Европейския съюз да стане жител на общността и отказали. Така се стигнало до кандидатстването за българско поданство.

Двамата родители внесли в кметството по една декларация, че синът им няма да стане нито гръцки, нито тайландски жител.
Това обаче не е задоволително, тъй като момчето има право да бъде записано като българче, откакто е родено у нас, само че единствено в случай че майката и бащата потвърдят, че то няма да придобие поданство по генезис, което не става с една декларация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР