Роденият в Кочериново Спас Мурджов гръмна в международен скандал, след

...
Роденият в Кочериново Спас Мурджов гръмна в международен скандал, след
Коментари Харесай

Измамник с фалшив профил във Фейсбук завлича приятелите си

Роденият в Кочериново Спас Мурджов гръмна в интернационален скандал, откакто десетки негови другари във Facebook се оплакаха, че е употребявал подправен профил в обществените мрежи и ги завлякъл със самолетни билети.

Сред ужилените има управител в банка, юрист и публицисти, написа struma.bg. Измамникът се показва във Facebook като Александър Николов, на 35 години, и е извънредно деен в обществените мрежи. За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години е чиновник в компании като „ Еърбъс”. Започва да предлага и да обезпечава евтини самолетни билети, разполагайки с персоналните данни на хората, които му се доверяват.

Историята стартира през 2013 година, когато в Туитър се появява нов акаунт, който стартира да показва мнение по публично политически тематики и проличава, че мненията се пишат от човек, който има взор над нещата. Акаунтът се споделя @tourbg и бързо стартира да натрупа известност и да се сприятелява с хора. „ Мога да кажа, че се радваше на огромно внимание, тъй като за къс интервал съумя да се скара с няколко политици, да даде достоверни прогнози и съответни мнения за протичащото се в България. Претендира да знае съвършен френски и да е бил част от предизборните щабове на френски кандидат-президенти от ранга на Саркози и прочие Всеки се усъмнява, само че никой не отдава чак толкоз огромно значение на индивида зад акаунта. Популярността му стартира да спада и Туитър профилът става все по-малко деен.

Към 2015 година индивидът зад акаунта взема решение да излезе на ярко, разкривайки своята идентичност (фалшива), фотоси, семейство и месторабота (фалшиви). Снимката на млад и приветлив мъж бързо легитимира насъбраната към този момент известност в Туитър. Много Туитър консуматори в това число и аз получават предложения за другарство от индивида зад акаунта @tourbg. Там той се показва като чиновник в „ Еърбъс” и всякакви други компании от сорта, където отговарял за сигурността. Шерваха се статуси с направления, задокеански полети, фотоси на самолети, летища и прочие Във Facebook интензивността му е все така висока, както преди 2 година в Туитър. Ще кажеш, че е някакъв супер човек, който съумява да облита целия свят, да следи изкъсо протичащото се в България, да разяснява и проучва. В мненията му вземат присъединяване блогъри, публицисти, медийни анализатори, с които Александър показва непосредственост. Доверието към Александър е затвърдено и той стартира да навлиза в персоналното пространство на „ приятелите “ си. Персонални чатове, телефонни диалози, взаимни услуги. Лично съм разговарял няколко пъти и сме се шегували в месинджъра на Facebook. Като изключим неприятния му, наподобяващ госпожица с колан към врата глас, можем да кажем, че става въпрос за интелигентен човек, с възприятие за комизъм. Така съобразителният Александър стартира да научава неща от кухнята на разнообразни сфери от живота в България с помощта на новите си другари. Какво е правил Александър? Взимал малко късче инфо от всеки, запазвал го е и е сглобявал достоверни истории за пред останалите.

Параванът е продажба на самолетни билети, а там той разполага с персоналните данни на всеки: ЕГН, копие на персонална карта и прочие А в действителност става въпрос за изтегляне на заеми чрез непознати самоличности, услуги от познати, корист с персонални данни, ходатайство в най-различни покупко-продажби с рекомендации от авторитетни хора, онлайн измами, източване на кредитни карти на българи в чужбина и лъгане, лъгане, лъгане и от самото начало никой в никакъв случай не е виждал Александър онлайн. В последна сметка през 2016 група хора от Туитър стартират да се усещат малко по малко, че намирисва на машинация, и влизат в контакт един с различен. Точно тогава се чупи главният инструмент на Александър – да държи хората в незнание за работата му с тях поотделно и тъкмо тогава част от лъжите му стартират да изплуват. Колкото повече хора си приказват за него по телефон или в чат, толкоз повече части от мозайката се подреждат и истината лъсва.

Facebook профилът Александър Николов е спрял да поства на 02.08.2017, а акаунтът му в Туитър (@tourbg) е заличен. "Тече следствие, търсят го, някои да го бият, други да го съдят, трети за трето, само че тъпо за пропиления гений и най-много за десетките излъгани от информационния виртуоз @tourbg, Спас, Сашо, господин Николов”, разкрива в поста си приятелят му. Телефонът на Александър е изключен. Директорът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов удостовери за БТВ, че лицето е открито и в ГДБОП текат оперативни мероприятия по определяне на очевидци и разпитите им.

„ Събираме всички нужни материали, с цел да бъдат докладвани на прокуратурата”, съобщи той. Според шефа на ГДБОП става дума за типичен лъжец. „ Очевидно си е построил легенда, с която е подвел хората, има метод към измамите”, означи шефът на ГДБОП. По думите му за момента има данни, че е работил самичък, а не става въпрос за проведена група. Не са малко хората, които са излъгани с разнообразни суми, измежду тях има и публицисти, сподели още шефът на ГДБОП.

Срещу Спас Мурджов е имало тъжба в Районна прокуратура – Благоевград преди няколко години от негови някогашни съученици за машинация със самолетни билети. Преписката е прекъсната заради липса на данни за закононарушение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР