Роденият на 21 август 1973 г. в Москва, Съветски съюз,

...
Роденият на 21 август 1973 г. в Москва, Съветски съюз,
Коментари Харесай

На този ден преди 50 години в Москва е роден създателят на Гугъл Сергей Брин

Роденият на 21 август 1973 година в Москва, Съветски съюз, в съветско еврейско семейство, Сергей Михайлович Брин е руско-американски компютърен академик, който е съосновавател на Гугъл, Inc. с Лари Пейдж през 1998 година, макар че те работят върху концепциите си за търсачки от няколко години по-рано. По данни от 2021 година Брин заема 7-мо место в листата на най-богатите в света като положението му се прави оценка на 107 млрд $.

Сергей Михайлович Брин е роден в Москва в семейство на руски евреи - математици, които се реалокират за непрекъснато в Съединените щати през 1979 година, когато той е на 6 години, напомня OFFnews.bg.

Семейство

Родителите на Сергей Брин са ученици на Механико-математическия факултет на Московския държавен университет.

Баща му, Михаил Брин, е претендент на физико-математическите науки и става учител в Университета на Мериленд (сега е почетен професор).

Майката, Евгения Брин, в предишното - откривател в Института за петрол и газ, по-късно става експерт по климатология в галактическия център " Годард " на НАСА и създател на редица научни писания по метеорология.

Дядото на Сергей, Израел Брин, е бил претендент на физико-математическите науки, помощник в електромеханичния факултет на Московския енергиен институт.

Поради обстоятелството, че за евреите е било мъчно да бъдат признати в отдели, занимаващи се с нуклеарна физика, Михаил е трябвало да се откаже от фантазията си да стане астроном и по тази причина става математик. Евгения, сходно на брачна половинка си, е била подложена на дискриминация заради антисемитизъм в руските университетски среди. През 1977 година, откакто участва на интернационален теоретичен симпозиум, Михаил схваща, че Западът има доста повече да им предложи. След като подават молба за емиграция през 1978 година, Михаил е уволнен от работа, Евгения е принудена да напусне поста си. Семейството едвам свързва двата края, до момента в който молбата им не е утвърдена през 1979 година

През октомври 2000 година Сергей Брин декларира:

" Наясно съм с компликациите, през които родителите ми трябваше да преминат (когато живеехме в Съветския съюз) и съм им надълбоко признателен, че ме заведоха в Щатите. "

През 2017 година Брин прибавя:

" Дойдох в Щатите на шестгодишна възраст със фамилията си, родом от Съветския съюз, който по това време беше най-сериозният противник на Съединените щати... Беше сложен интервал - Студената война, в случай че някои го помнят. Проблемът беше нуклеарното заличаване. И даже тогава Съединени американски щати имаха смелостта да одобряват мен и фамилията ми като бежанци. "

През лятото на 1990 година, няколко седмици преди 17-ия рожден ден на Сергей, неговият татко води група надарени възпитаници от профилирано математическо учебно заведение, в това число Сергей, на тяхното двуседмично пътешестване на продан в Съветския съюз. Както си спомня Сергей, това пътешестване разсънва в него детските му страхове от управляващите и първият му подтик е да хвърля камъчета по полицейска кола. На втория ден от пътуването, когато групата се насочва към болница в Московска област, Сергей води татко си настрани, поглежда го в очите и споделя:

" Благодаря ви, че ме отведохте от Русия. "

Образование и среща с Пейдж

Сергей Брин получава бакалавърска степен по математика и компютърни системи от Университета на Мериленд, получава стипендия от Националната научна фондация на Съединени американски щати (National Science Foundation).

Основната област на научните проучвания на Сергей Брин е технологията за събиране на данни от неструктурирани източници, огромни масиви от научни данни и текстове.

През 1993 година постъпва в Станфордския университет в Калифорния, където получава магистърска степен и стартира работа по дисертацията си. Още по време на образованието си той се интересува от интернет технологии и търсачки, става създател на няколко проучвания ( " Извличане на модели и връзки от международната мрежа " и " Динамично добиване на данни " ) и написва стратегия за обработка на научни текстове.

През 1995 година в Станфордския университет Сергей Брин се среща с различен студент по математика, Лари Пейдж, с който основават Гугъл през 1998 година Първоначално те спорят доста, обсъждайки някаква научна тематика, само че по-късно стават другари и се сплотяват, с цел да основат търсачка за своя кампус. Заедно написват научната публикация " Анатомия на системите на огромна хипертекстова стратегия за търсене в интернет " (The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine), за която се счита, че е прототипът на бъдещата им суперуспешна концепция.

GOOGLE

Брин прекъсва работата си по докторската си степен, с цел да посвети времето си на създаването на търсачка.

Брин и Пейдж потвърждават валидността на концепцията си с университетската търсачка google.stanford.edu, разработвайки нейния механизъм в сходство с нови правила.

На 15 септември 1997 година е регистриран домейнът google.com. Следват опити за развиване на концепцията и превръщането й в бизнес. С течение на времето планът напуща стените на университета и съумява да събере вложения за по-нататъшно развиване.

Първоначалното финансиране идва от вложители, семейство и другари. Името се трансформира от „ googol “ (думата за голямото число, обещано от 1, последвано от 100 нули.)

Отляво надясно, Ерик Шмид, Сергей Брин и Лари Пейдж, 2008 година

Съвместният бизнес се разраства, осъществя облага и даже демонстрира забележителна резистентност по време на колапса на dot-com, когато стотици други компании банкрутират. През 2004 година имената на създателите са посочени от списание Forbes в листата на милиардерите. За релативно няколко години компанията се разрасна до стойност, надвишаваща Disney, McDonalds и General Motors взети дружно.

Сергей Брин е създател на десетки изявления във водещи американски университетски списания, а също по този начин от време на време приказва на разнообразни вътрешни и интернационалните научни, бизнес и софтуерни конгреси. Той постоянно приказва пред пресата, по малкия екран, за своите възгледи по отношение на технологиите за търсене и ИТ промишлеността като цяло.

Компанията на Брин прави големи филантропски вложения. Според създателите на компанията 20 милиарда $ ще бъдат изразходвани за тази цел в границите на двадесет години.

През декември 2019 година Пейдж и Брин публично афишират в взаимно писмо, че напущат управителните си позиции: " Alphabet и Гугъл към този момент нямат потребност от двама изпълнителни шефове и президенти ".

Сергей Брин е съосновател на премията Breakthrough Prize, поредност от огромни научни награди с годишен фонд от 3 милиона $. След съветското навлизане в Украйна през 2022 година тези награди се употребяват, наред с други неща, за поддръжка на учени, които напущат Украйна поради войната.

ИЗКАЗВАНИЯ НА БРИН

През юли 2002 година в изявление за списание California Red Herring, Сергей Брин споделя:

" Русия е Нигерия със сняг. Наистина ли ви харесва концепцията, че тайфа бандити ще управлява доставките на цялата международна сила? "

Въпреки това Брин към момента приказва на съветски с родителите си и счита годините си в Русия за " значими ".

През 2012 година Сергей Брин в изявление за The Guardian показва обществената мрежа Фейсбук и Apple като главните врагове на безплатния интернет. Според Брин под най-голяма опасност са правилата на неприкритост и повсеместен достъп до информация, които бяха заложени при основаването на Интернет. Той също по този начин декларира, че държавните управления на редица страни от ден на ден лимитират достъпа на своите жители до международната мрежа.

Той признава, че преди е подценявал заплахата и е считал, че управляващите не могат да лимитират дълго време достъпа на жителите до интернет. 

Друга опасност за свободата на мрежата ръководителят на Гугъл назовава опитите на представителите на развлекателната промишленост да засилят битката с пиратството. Гугъл интензивно се опълчва на законопроектите за битка с пиратството Stop Online Piracy Act (SOPA) и PROTECT IP Act (PIPA), които съгласно техните съперници биха разрешили на американските управляващи да цензурират интернет

ЗНАЧЕНИЕТО НА РАБОТАТА НА БРИН И ПЕЙДЖ

Някои съпоставят визията на Пейдж и Брин с въздействието на Йоханес Гутенберг, изобретателят на актуалния щемпел:

През 1440 година Йохан Гутенберг среща Европа с механичната печатарска преса, отпечатвайки Библии за всеобщо ползване. Технологията разреши книгите и ръкописите‍ -‌ в началото копирани на ръка ‍-‌ да бъдат отпечатани с доста по-бързи темпове, като по този метод популяризират познания и оказват помощ за въвеждането на европейския Ренесанс... Гугъл свърши сходна работа.

Сравнението бе маркирано и от създателите на The Гугъл Story:

" Нито едно ново откритие след Гутенберг... не е дало опция на хората и не е трансформирало достъпа до информация толкоз надълбоко, колкото Гугъл. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР