Роботиката може да бъде в помощ на обществото, като поеме

...
Роботиката може да бъде в помощ на обществото, като поеме
Коментари Харесай

Нови роботи могат да бъдат най-добри приятели на работниците


Роботиката може да бъде в помощ на обществото, като поеме грижата за повтарящите се, досадни задания и освободи служащите, с цел да се ангажират с по-творчески действия
(снимка: CC0 Public Domain)

от Гарет Уилмър

От десетилетия въвеждането на роботи на работните места е източник на паника измежду обществеността заради страха, че ще заменят служащите и ще доведат до безработица.

Сега, когато действително се появяват по-усъвършенствани и хуманоидни роботи, картината се трансформира — някои към този момент смятат роботите за обещаващи сътрудници вместо нежелани съперници.

Колеги „ коботи ”

Да вземем за образец италианското сдружение за индустриална автоматизация Comau. То е създало робот, който може да си сътрудничи с служащите — и да увеличи сигурността им — в строгата среда на чисти пространства във фармацевтичната, козметичната, електронната и хранително-вкусовата индустрия. Иновацията е известна като „ сътрудничещ робот ”, или „ кобот ”.

Приличащият на ръка кобот на Comau — планиран за задания за манипулиране и сглобяване — може автоматизирано да превключва от индустриална на по-ниска скорост, когато човек навлезе в работната зона. Тази нова функционалност дава опция да се употребява един робот вместо два, като освен това се доближава оптималната работливост и се защищават служащите.

„ Той усъвършенства нещата, като разрешава двоен режим на работа ”, споделя доктор Сотирис Макрис, експерт по роботика към университета на Патра в Гърция. „ Можете да го употребявате като обичаен робот или, когато е в режим на съдействие, служащият може да го вземе и да го движи като помощно устройство ”.

Макрис е координатор на преди малко завършилия и, който изследва нови способи за безвредно съчетаване на опциите на индивида и робота от постоянно пропускания ъгъл на изследване: психическото и общественото благоденствие.

Творчески и приобщаващи

Роботиката може да бъде в помощ на обществото, като поеме грижата за повтарящите се, досадни задания и освободи служащите, с цел да се ангажират с по-творчески действия. А роботизираните технологии, които могат да спомагат дейно на служащите, биха могли да създадат работните места по-приобщаващи, като оказват помощ на хора с увреждания да вземем за пример.

Важно е да се възползваме от тези благоприятни условия, защото структурата и възрастовият профил на работната мощ в Европа се трансформира. В Европейски Съюз да вземем за пример се е нараснал от 12,5% през 2009 година на 19% през 2021 година

Наред със общественото измерение има и икономическа изгода от по-голямата успеваемост на производството, което демонстрира, че едното не е безусловно за сметка на другото.

„ Конкуренцията по света се усилва, с нови разработки в региона на роботиката ”, споделя Макрис. „ Това изисква дейности и непрестанно рационализиране в Европа ”.

Макрис загатва Tesla. Разработват се и които дават обещание да покачат опциите на хората на работното място.

Все отново бързоразвиващата се вълна на роботиката слага огромни провокации във връзка с ефикасното консолидиране на роботите на работното място и на съобразяването с самостоятелните потребности на хората, работещи с тях.

Случай за плана SHERLOCK

Проектът SHERLOCK преглежда и капацитета на интелигентните екзоскелети да поддържат служащите при преместването и манипулирането на тежки елементи в работилници, хранилища или монтажни площадки. Преносими сензори и изкуствен интелект са употребявани за наблюдаване и следене на придвижванията на индивида.

С получената противоположна информация концепцията е, че екзоскелетът може по-късно да се приспособява към потребностите на съответната задача, като в същото време оказва помощ на служащия да резервира ергономична поза, с цел да не се допусне травма.

„ Използването на сензори за събиране на данни за метода на работа на екзоскелета ни разреши да забележим и по-добре да разберем положението на индивида ”, споделя доктор Макрис. „ Това ни даде опция да изработим прототипи за това по какъв начин би трябвало да се преработят и създават екзоскелетите в бъдеще според от другите профили на потребителите и другите страни ”.

Проектът SHERLOCK, който преди малко завърши след четиригодишна работа, събра 18 европейски организации от доста страни — от Гърция до Италия и Обединеното кралство, работещи в разнообразни сфери на роботиката.

Благодарение на множеството участници планът съумя да събере огромно многообразие от гледни точки, за което доктор Макрис твърди, че е също толкоз потребно предвид на различаващите се национални правила за консолидиране на роботизираните технологии.

Като резултат от взаимоотношението на тези роботизирани системи с хора, софтуерът е модернизиран задоволително, с цел да дава насоки за „ бъдещо създаване на нужните видове функционалности и метода на планиране на работното място ”, споделя доктор Макрис.

Стари ръце, нови принадлежности

Друг план, финансиран от Европейски Съюз и завършил тази година —, употребява коботи, с цел да помогне на възрастни хора да се ориентират в цифровизираното работно място.

Екипът на плана създаде, която да подкрепя хората при свързани със сглобяване задания, като да вземем за пример при производството на телефони, коли или играчки, или съчетаването на случаен набор от обособени съставни елементи в подготвен артикул в хода на индустриалния развой. Станцията може да приспособява височината и осветлението на работната маса по отношение на физическите характерности и зрението на индивида. Тя включва и характерности като очила за следене на очите, за събиране на информация за умственото натоварване.

„ Така се хвърля повече светлина върху това от какво се нуждаят другите типове хора ”, споделя Джулио Джакучи, координатор на CO-ADAPT и компютърен експерт в университета на Хелзинки, Финландия.

„ Откриват се забавни разлики за това какъв брой би трябвало да прави машината и какъв брой — индивидът, както и до каква степен машината би трябвало да се пробва да дава насоки и по какъв начин да ги дава ”, споделя Джакучи. „ Това е значима работа, която стига до същината на метода, по който това да проработи на процедура ”.

Според него от оборудваните с коботи работни места, които да съумяват в цялостна степен да схващат психическите положения на хората и да реагират на тях в действителни условия, към момента ни разделят години.

„ Толкова е комплицирано, тъй като би трябвало да вземем поради цялата механична част и също така да разберем положението на хората от психофизиологичните им данни ”, споделя проф. Джакучи.

Междувременно, защото новите технологии може да се употребяват по доста по-прости способи за възстановяване на работното място, CO-ADAPT също изследва дигитализацията по-нашироко.

Интелигентни смени

Една от областите на работа е софтуерът, който дава опция за „ интелигентно обмисляне на промените ”. Той подрежда промените на служащите въз основа на персоналните им условия. Оказва се, че този метод.

„ Това е приказен образец по какъв начин работоспособността се усъвършенства, защото използваме основани на доказателства познания по какъв начин да сътворяваме графици, съобразени със здравето ”, твърди проф. Джакучи.

Фокусирането върху индивида е основно за бъдещето на добре интегрираните цифрови принадлежности и роботи, декларира той.

„ Да речем, че би трябвало да работите взаимно с робот по задача за сглобяване ”, споделя той. „ Въпросът е дали би трябвало роботът да е наясно с познавателните и другите ми качества. И по какъв начин задачата би трябвало да се раздели сред двамата? ”

Основното обръщение на плана е, че има още доста да се работи по подобряването и разширението на работната среда.

„ Той демонстрира какъв брой доста необработен капацитет има ”, съобщи проф. Джакучи.

Изследването в тази публикация е финансирано от Европейски Съюз. Този материал е оповестен за първи път в  , списанието за проучвания и нововъведения на Европейски Съюз.    
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР