Риши Сунак утвърди Джеръми Хънт за канцлер, но зачеркна ерата

...
Риши Сунак утвърди Джеръми Хънт за канцлер, но зачеркна ерата
Коментари Харесай

Сунак с първи промени в британското правителство

Риши Сунак утвърди Джеръми Хънт за канцлер, само че зачерта ерата на Лиз Тръс, като освободи редица министри от кабинета, откакто стана третият министър председател на Англия единствено за два месеца, съобщи БГНЕС.

Министърът на бизнеса Джейкъб Рийс-Мог, министърът на образованието Кит Малтхаус, министърът на правораздаването Брандън Люис, министърът за Уелс Робърт Бъклънд и министърът на околната среда Ранил Джаявардена бяха измежду 11-те изхвърлени от висшия екип в бруталните 90 минути на клане на торите, оповестява ‚Дейли мейл “.

Секретарят по въпросите на повишение на квалификацията Саймън Кларк, секретарят по въпросите на труда и пенсиите Клои Смит и ръководителят на торите Джейк Бери също бяха отстранени, а основният партиен уредник Уенди Мортън си потегля за повторно в границите на една седмица - откакто беше уверена да напусне след неуспеха на гласуването за фракинга предходната сряда вечер.

По време на последното съревнование за лидерския пост Рийс-Мог жигосах Сунак като " социалист ", макар че той се отхвърли от мнението си и добави, че би желал да работи в неговото държавно управление. Кларк беше корав покровител както на Тръс, по този начин и на акцията на Борис Джонсън за завръщане. Бъклънд разгневи екипа на Сунак, като в началото го поддържа през лятото, а по-късно мина към Тръс, когато стана ясно, че тя ще завоюва.

Сунак заяви неприятната вест на министрите на четири очи в кабинета си в Камарата на общините, преди да се върне в кабинета на №10.

Джеръми Хънт остава на поста си като канцлер, седмица преди решаващия бюджет и откакто пазарите се успокоиха доста. Днес паундът беше над 1,14 $, а разноските за държавни заеми понижиха.

" Достопочтеният народен представител Джеръми Хънт беше преназначен за канцлер на хазната ", се споделя в изказване на кабинета на министър-председателя, оповестено през днешния ден. Хънт е назначен на поста, който преди този момент заемаше самият Сунак, на 14 октомври, когато Лиз Тръс стана министър-председател.

Политическите анализатори считат, че запазването на поста от Хънт може да значи, че новото държавно управление ще продължи да се стреми към отменяне на данъчните облекчения, оповестени в началото от Тръс, които провокираха извънредно отрицателна пазарна реакция, сринаха паунда и в последна сметка доведоха до нейната оставка след единствено 50 дни отпред на държавното управление.

Доминик Рааб се завръща на поста министър на правораздаването и заместител министър-председател.

" Достопочтеният народен представител Доминик Рааб е назначен за заместител министър-председател, лорд-канцлер и министър на правораздаването ", се споделя в изказването.

48-годишният Рааб беше основен съдружник на Сунак и оказа помощ за провеждането на предизборната му акция това лято, когато някогашният началник на финансовото министерство също се бореше за премиерския пост, само че на финала загуби от Лиз Тръс.

Бен Уолъс резервира поста си на министър на защитата на Обединеното кралство.

Джеймс Клевърли е преназначен за началник на Министерството на външните работи.

Вчера новият министър председател съобщи пред депутатите, че желае неговото държавно управление да съставлява " възгледите и мненията " на цялата Консервативна партия.

Днес Сунак даде обещание да " поправи гершките на Тръс и да си върне " доверието " на обществеността, откакто заеме поста на 57-ия английски министър председател.

Джонсън най-сетне пожела на Сунак триумф в новата му роля, откакто през уикенда той направи несполучлив опит да се завърне.

Чуждестранните водачи се подредиха на опашка, с цел да поздравят новия министър-председател, а индийският им сътрудник Нарендра Моди е измежду тези, които дадоха обещание да укрепят връзките.

Като се обърна към Борис Джонсън, който трагично се отдръпна от борбата за водачество на торите в неделя вечер, Сунак съобщи, че " мандатът " от изборите през 2019 година не принадлежи на никоя персона. Той също по този начин акцентира, че в неговото държавно управление ще има " честност, професионализъм и отчетност на всяко равнище ".

По-рано Тръс приветства " забележителните си достижения ", до момента в който произнасяше прощалното си слово пред No10 - с което подпечата ориста си на най-кратко служилия министър председател в историята. Наблюдавана от брачна половинка си Хю, двете си дъщери, чиновници и министри, Тръс произнесе предизвикателна тирада на Даунинг стрийт - без никакъв намек за страсти и без извинения.

Сунак съобщи, че се възхищава на метода, по който Тръс - която го победи безапелационно в борбата за лидерския пост единствено преди седем седмици, преди да се разпадне нейната администрация - е " устремена да основава промени ". Но той искрено съобщи, че " са били позволени неточности ". " Не са подбудени от неприятна воля или неприятни планове ", сподели той. " Всъщност е тъкмо противоположното, само че въпреки всичко са неточности. И аз бях определен за водач на моята партия и за ваш министър-председател частично с цел да ги поправя. И тази работа стартира незабавно. Ще слага икономическата непоклатимост и доверието в центъра на програмата на това държавно управление. Това значи, че предстоят сложни решения. Но вие видяхте, че по време на ръководството на Ковид направих всичко допустимо, с цел да защитя хората и бизнеса със схеми. Винаги има граници, а в този момент те са повече от всеки път. Но ви давам обещание едно - ще проявя същото усърдие към провокациите, пред които сме изправени през днешния ден “.

Сунак има някои преимущества. За разлика от Тръс, той има поддръжката на болшинството депутати тори през цялото време. Краткото и пагубно ръководство на предшественичката му може да улесни обяснението на нуждата от взимане на сложни решения.

А депутатите му сигурно знаят, че не могат да се надяват да избегнат общи избори, в случай че смъкват трети водач. Вчера Сунак им сподели, че няма да има предварителни избори. Но в случай че не успее да ги убеди да го последват, може би няма да има различен избор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР