Риши Сунак ще бъде новият министър-председател на Великобритания, съобщи Би

...
Риши Сунак ще бъде новият министър-председател на Великобритания, съобщи Би
Коментари Харесай

Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания

Риши Сунак ще бъде новият министър-председател на Англия, заяви Би Би Си в понеделник. Новината идва, откакто Сунак остана единственият претендент в конкуренцията за лидерското място в Консервативната партия и надлежно за премиерския пост.

До обстановката се стигна, откакто в четвъртък досегашната министър-председателка Лиз Тръс подаде оставка. Според процедурата във Англия водачът на партията, спечелила последните избори - в тази ситуация Консервативната - автоматизирано заема и поста на министър-председател на страната.

По-рано в неделя Борис Джонсън заяви, че от конкуренцията, а в понеделник другата съществена претендентка Пени Мордонт заяви, че не е събрала нужните 100 номинации, с цел да взе участие в изборите за поста. Така Сунак се трансформира в единствен претендент.

Сунак заемаше длъжността министър на финансите в кабинета на Борис Джонсън сред 2020 и лятото на 2022 година, когато подаде оставка. Тогава той разкритикува Джонсън и го упрекна, че управлява държавното управление некадърно.

Сунак ще наследи досегашната премиерка Лиз Тръс, чийто мандат продължи единствено 44 дни. Тя след рецензии за икономическата ѝ стратегия, която докара до срив на английския паунд и неодобрение на членовете на партията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР