Риши Сунак и Володимир Зеленски в Киев, 19.11.2022 г. Снимка:

...
Риши Сунак и Володимир Зеленски в Киев, 19.11.2022 г. Снимка:
Коментари Харесай

На изненадващата среща със Зеленски в Киев, новият британски премиер Риши Сунак обяви още военна помощ за Украйна

Риши Сунак и Володимир Зеленски в Киев, 19.11.2022 година Снимка: Rishi Sunak/Facebook
Британският министър-председател Риши Сунак даде обещание 125 зенитни оръдия и други технологии за противовъздушна защита при необявеното си посещаване в събота – първото му – в затрупаната от сняг столица на Украйна за диалози с украинския президент Володимир Зеленски, предадоха международните организации.

Пакетът за противовъздушна защита, който Англия прави оценка на 50 млн. паунда (60 млн. долара), идва в миг, когато Русия нападна от въздуха електропреносната мрежа на Украйна и друга основна инфраструктура, причинявайки необятно публикувано спиране на електрозахранването на милиони украинци в изискванията на студено време, написа „ Асошиейтед прес “.

Пакетът включва радари и други технологии за противопоставяне на доставяните от Иран взривяващи се дронове, които Русия употребява против украински цели. Той идва в допълнение към доставката на повече от 1000 противовъздушни ракети, която Англия разгласи по-рано този месец.

Обединеното кралство е един от най-твърдите западни поддръжници на съпротивата на Украйна против съветската инвазия. Говорейки дружно със Зеленски, Сунак означи, че Англия е предоставила 2,3 милиарда паунда (2,7 милиарда долара) военна помощ и е поела ангажимент: „ Ще създадем същото и през идната година “.

„ Вашите домове, вашите лечебни заведения, вашите електроцентрали са разрушени “, сподели Сунак при оповестяването на новия пакет за противовъздушна защита. „ Вие и вашият народ плащате висока цена в кръв “.

Говорейки посредством преводач, Зеленски съобщи, че съветските удари са развалили към половината от енергийната инфраструктура на Украйна.

Докато падаха снежинки, Зеленски посрещна Сунак в президентския замък за диалозите им. Той назова двете страни „ най-силните съдружници “. Разхождайки се в снега, те разгледаха и пленени съветски танкове и друга унищожена и ръждясваща военна техника, употребена от силите за навлизане, които са изложени на киевски площад.

„ С другари като вас на наша страна ние сме уверени в успеха си. И двата ни народа знаят какво значи да отстояваш свободата “, съобщи украинският водач в Twitter.

Бившият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън, който се отдръпна през юли, получи необятна хвалба в Украйна за поддръжката си. Сунак се стреми да увери украинските водачи, че под негово управление няма да има смяна в позицията, макар че когато беше началник на английското финансово министерство при Джонсън, беше считан за съпротивляващ се на настояванията за по-високи разноски за защита.

„ Смелостта на украинския народ е ентусиазъм за света “, съобщи Сунак. „ След години ние ще описваме на внуците си вашата история “.

Той даде обещание, че Англия „ ще бъде с вас, до момента в който Украйна не извоюва мира и сигурността, от които се нуждае и които заслужава, а по-късно ще бъдем с вас, до момента в който възстановявате великата си страна “.

Сунак също по този начин постави цветя пред мемориала на починалите във войната, възпламени свещ пред мемориала на жертвите на смъртоносния апетит в Украйна през 30-те години на предишния век, породен от руската ера, и се срещна с първите спасители в пожарната, оповестиха от кабинета му.

Посещението на Сунак е обвързвано с един огромен триумф на Украйна на бойното поле – завладяването на южния град Херсон.

Възстановяването на железопътните връзки донесе спомагателна наслада в събота на жителите на Херсон, които с неспокойствие чакаха първия трен от Киев.

„ Това е началото на нов живот “, сподели 74-годишната Людмила Олхоская, която нямаше с кого да слезе от влака, само че отиде на гарата, с цел да изрази поддръжката си. „ Или по-скоро възраждането на един предходен живот. “
Какво се случва на бойното поле?
На бойното поле през последното денонощие съветските сили са нанесли 10 въздушни, 10 ракетни и 42 ракетни удара по Украйна, заяви в събота Генералният щаб на украинските въоръжени сили.

В Херсон, огромния южен град, който украинските сили си възвърнаха преди повече от седмица, две съветски ракети удариха петролно хранилище – съгласно пожарникарите на мястото на случая за първи път след изтеглянето на руснаците е ударено хранилище в града. Репортери на АП оповестиха за голям пожар и стелещ се черен пушек.

„ Имаше мощна детонация “, сподели Валентина Свидерска, която живее наоколо. „ Изплашихме се, всички се изплашиха… Защото това е войска, която води война с цивилното население “.

Местните управляващи се затрудняват да реагират на пожара, споделят пожарникарите, тъй като съветските сили са взели пожарните коли и колите за спешна помощ на града, когато са се отдръпнали.

Русия натъртва на офанзивата в източната част на Донецка област, а Украйна заяви за тежки боеве към град Бахмут, град Авдеевка и село Новопавловка.

Руските сили настояват, че са отблъснали украинска контраатака за завладяване на селищата Першотравневе, Кисливка и Крохмане в североизточната част на Харковска област в Украйна.

Украинските сили оповестиха, че са умъртвили или ранили десетки съветски бойци по време на офанзива против село Михайловка в южната Херсонска област, а ранените са били откарани в лечебни заведения в Крим.

Украинските сили оповестиха също, че са нанесли смъртоносни удари по Кинбурнската коса в южната част на украинската Николаевска област – основен обект за съветската електронна война.

Русия продължава да нанася удари по сериозна инфраструктура, като съгласно началника на района през нощта ракетна офанзива е провокирала пожар в основно промишлено оборудване в южната Запорожка област в Украйна. Някои елементи на районната столица Запорожие останаха без отопление, написа АП.

Ръководителят на най-голямата частна енергийна компания в Украйна съобщи пред Би Би Си, че украинците, които могат да си го разрешат, би трябвало да обмислят опцията да изоставен страната, с цел да понижат натиска върху развалената от войната енергийна система.

„ Ако те могат да намерят различно място, където да останат още три или четири месеца, това ще бъде доста потребно за системата “, сподели Максим Тимченко, изпълнителен шеф на ДТЕК. „ Ако се използва по-малко, тогава лечебните заведения с ранени бойци ще имат обезпечено електрозахранване “.
Полша след падналите ракети
В Полша в събота се е състояло заравяне на един от двамата мъже, починали при рухването на ракета там тази седмица, оповестява държавната осведомителна организация ПАП. Към фамилията на мъжа и членовете на общността са се включили боен почетен часовой и полски и украински представители.

Членът на НАТО Полша и ръководителят на военния алианс обявиха, че ракетният удар в източен аграрни регион наподобява е бил несъзнателен и евентуално е бил изстрелян от противовъздушната защита на прилежаща Украйна. По това време Русия е бомбардирала Украйна.

Министерството на защитата на Обединеното кралство означи в събота, че Русия е направила най-голямата си до момента емисия на дълг в границите на един ден, като в сряда е набрала 13,6 милиарда $. То съобщи, че издаването на дълг е основен механизъм за поддържане на разноските за защита.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР