Ричард Брансън е световноизвестен предприемач, наричан от много анализатори икона

...
Ричард Брансън е световноизвестен предприемач, наричан от много анализатори икона
Коментари Харесай

Няма нищо по-важно от репутацията ~ Ричард Брансън

Ричард Брансън е знаменит бизнесмен, именуван от доста анализатори „ икона на актуалния бизнес ”; създател и президент на Върджин Груп – неповторимо настояща система от към 300 компании, обединени под обща марка, само че всяка от тях работи като независима единица. Брансън е прочут с нетрадиционния си бизнес жанр, безукорен ПР(Public Relations,PR), ексцентричните рекламни начинания, със склонността си към рисковите преживявания.

Това, на което постоянно е залагал Брансън, в ръководството на едни от най-успешните бизнеси на планетата, е репутацията, с която се слави измежду обществото и клиентите си. Репутация, построена върху качеството, което предлага, доверието в качествата на чиновниците си и спазването на поетите задължения.

Как можем да спечелим доверието на вложители, бъдещи сътрудници и клиенти?

Това е дребна част от един по-голям въпрос – кое е най-ценното ми владеене. Хората чакат отговорът ми да е обвързван с някоя скъпа движимост. Но в действителност най-ценното ми владеене е и най-оценяваното – а точно репутацията. Няма парична стойност и всеки го има.

„ Не ми пука за неприятната ми известност ” – пее в своя ария Джоан Джет. Аз не съм склонен с нея.

За бизнесмена персоналната неприятна известност неизбежно ще се отрази на репутацията на бизнеса му. Ако вършиш нещата по метод, който вреди на персоналната ти известност или тази на бизнеса ти, неизбежно това ще те докара до провал. Когато обещаеш нещо на клиентите си, си задължен да спазиш обещанието си.

Докато положителната известност върви пред теб, неприятната те следва за дълъг интервал от време – изисква години старания да изградиш хармонични връзки с хората и единствено секунди, с цел да ги загубиш. Работещите в твоя бранш – от евентуалните вложители до клиентите, ще следят деликатно всеки твой ход и ще си взимат поука от възходите и паденията ти.

Когато стартирахме нашия план, името Virgin не беше признато за цели три години от английския патентен офис – смяташе се за жестоко. За забавянето „ оказа помощ ” и репутацията ми на открояващ се от средностатическата норма, високомерен предприемач.

Като млад, дългокос бизнесмен през 70-те години на 20 век, ме гледаха необичайно, когато за пръв път влязох в банката наивно нехаен. Но единствено след няколко години се показвах там с костюм и вратовръзка и всички усещаха, че съм се трансформирал.

Направихме огромен скок – от пънк рока към въздухоплаването – от Virgin Music към Virgin Atlantic. Това ни построи известност на иноватори и склонни да поемат опасности. Направи ни конкурентни на други компании. Virgin се трансформира в марка, която навлиза в проблематични браншове от бизнеса и ги прекатурва с главата надолу, прилагайки личните си полезности.

Когато купихме първия си аероплан, пътуването по въздух към момента беше прекомерно скъпо, извънредно разочароващо и извънредно скучно. Банките биваха упреквани за финансовата рецесия и световната криза. В един подобен миг се появихме и ние със слогана си – „ Правим всичко по-добре ” и разширихме бизнеса на компанията си към банкирането.

Светът изглеждаше все по-малък с всички благоприятни условия, които се предлагаха за постигане до всяка точка на планетата. Това правеше отговорността ни още по-голяма – длъжни бяхме да си осигурим добра известност. Името на компанията ни към този момент беше общоизвестно, тъй че нямахме проблем с разширението си в нови страни. Случваше се доста по-бързо от времето, когато се борехме за всеки клиент.

Напредналите технологии с изключение на благоприятни условия можеха да ни изиграят и неприятна смешка – всяка неприятна история, обвързвана с компанията ни можеше да доближи до всеки човек единствено с едно кликване на мишката.

Като бизнесмен човек е задължен да следи от близко за множеството разисквания на бизнеса си  в обществените мрежи – Туитър, Facebook. Това не значи да диша във врата на служащите си или да цензурира мненията на клиентите си.

За да се построи репутацията на една компания онлайн е нужно да се наемат хора, на които не просто да вярваш, само че и да бъдат обществените представители на твоя бизнес. Един бранд е толкоз мощен и открояващ се, колкото се открояват хората, които го съставляват.

Всеки позволява неточности. Ако се случи на чиновник от вашата компания, е значимо да си вземе записка и да продължите напред. Понякога началник на даден отдел би трябвало да се намеси персонално. Ако да вземем за пример маркетинг експерт, нает от нашата компания Virgin прекали с обещано отношение в реклама, ръководителят се извинява в обществените мрежи, в случай че някой се е почувствал афектиран.

Поведението на прохождащите бизнесмени не постоянно върви в вярната посока – те прекомерно рано стартират да се държат като преуспели предприемачи и са груби към всеки, който се изпречи на пътя им. Не считам, че това води до дългогодишен триумф. Трябва да се отнасяш към хората по този начин, както искаш да се отнасят към теб в случай че искаш да те почитат.

Ако изградите компанията си на основата на взаимоуважение и схващане, вашите чиновници ще са по-склонни да се усещат задоволени от работата си и от своя страна ще оказват помощ да се построи положителното име на компанията. Това ще ви докара повече клиенти, които пък ще поръчват повече от продуктите ви; вложителите и евентуалните сътрудници ще обмислят по-задълбочено предложенията ви за взаимна работа, а търговците ще желаят стоките ви.

Стартирането и построяването на бизнес не е комплицирано. Важно е да имаш концепция и да знаеш по какъв начин да я осъществиш почтено и честно.

Това значи, че не можеш да правиш взаимни отстъпки нито със личните си правила, нито с клиентите, доставчиците или който и да е различен, обвързван с твоя бизнес. Ако се отнасяш честно с хората, те ще ти се отблагодарят с преданост и отдаденост. Ако не направиш това, последствията може и да те отведат до дъното.

* Според едно скорошно изследване, извършено от Ерик Шифър, ръководител на Консулт по ръководство на репутацията, изпълнителните шефове с най-хубавите репутации са Тони Хсиех (Zappos), Ричард Брансън (Virgin), и Марк Зукърбърг (Facebook). Докато Доналд Тръмп (The Trump Organization) , Джейми Даймънд (JP Morgan Chase) и Марта Стюарт са при започване на листата с основните изпълнителни шефове с най-лошите репутации.

Мениджмънт на репутацията е нещо, което има своите правила и насоки и което може да бъде усвоено от всеки със започващ или към този момент разрастващ се бизнес.

Лондонското учебно заведение по PR (London School of PR) е интернационална организация за образование и развиване на бизнеса, основана през 1992 година Училището има посланичество в България от 2005 година Това е мястото, където можете да научите по какъв начин PR еволюира в холистичен бизнес метод, който най-добре може да бъде избран с термина „ мениджмънт на репутацията ”. Акцентът е подложен върху това по какъв начин връзките на организацията и марката могат да бъдат създадени по този начин, че да се реализира резистентен метод, отговарящ на полезностите и тактиката на марката. Новият курс PR и мениджмънт на репутацията ” започва на 7 март 2017г.

Снимки: Pressroom.Incmty

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР