Рибата влиза в малката кошница. Пъстървата, цацата, шаранът, сафридът и

...
Рибата влиза в малката кошница. Пъстървата, цацата, шаранът, сафридът и
Коментари Харесай

Рибата влиза в малката кошница


Рибата влиза в дребната кошница. Пъстървата, цацата, шаранът, сафридът и толстолобът измежду най-предпочитаните. Производители и консуматори упорстват рибата да влезе в дребната потребителска кошница. Искането ще бъде разисквано в понеделник по време на съвещателен съвет в земеделското министерство. Това сподели за „ Телеграф “ ръководителят на съдружие „ За налична и качествена храна ” доктор Андрей Велчев.
„ Последните няколко летни месеци
– юни, юли, август, не са задоволителен барометър да се покаже, че потреблението на риба от българите нараства и не е единствено по време на летния сезон. Скокът му през тази година е с 25% по отношение на същия интервал на предходната. От думите на ръководителя стана ясно, че рибата се търси като сурогат на някои от главните меса, които употребява българинът – телешко, агнешко, скъпите червени мръвки “, сподели той.
Зад настояването застават „ БГ фиш “ и
предстоят стъпки в тази посока. „ Не е заслужено решението рибата да не е заслужила своето място на трапезата на българите. Виждаме, че рибните витрини са във всеки магазин – прясно охладена, жива риба и такава, която е съвсем подготвена и има потребност единствено да я обработим “, разяснява той. Според него цената на потребителската кошница може да се увеличи, само че има и такива които са на по-достъпна цена като пъстървата, цацата, шаранът, сафридът,
толстолобът и някои от вносните риби.
„ Най-голямата борба, която би трябвало да имаме като консуматори, е да запазим българската риба в България, тъй като огромните мидени и други рибни ферми изнасят най-вече за чужбина “, моли специалистът. Той уточни, че у нас се употребяват всички типове шаран, хек, дребни риби, пъстърва, лаврак, ципура, сафрид и кефал.
„ За страдание за трета поредна година
паламудът е нещо, което се намира все по-трудно, да не кажем, че изобщо го няма. Това е вследствие на доста години, в които той беше предмет на бракониерство и изкуствено повишени цени. Той е изчезващ тип “, разяснява доктор Велчев.
Причината за настояването рибата да влезе
в дребната потребителска кошница е поради опцията рибопроизводителите да могат да употребяват облекчения и да са наедно с другите артикули.

„ В момента тя се показва като един безценен и бутиков артикул, който се купува не от всеобщия консуматор, а от този с над междинни приходи “, разясни той. Председателят изясни, че и те като хлебари, месопроизводители, млекопроизводители
могат да се възползват от понижен Данък добавена стойност
да вземем за пример или субсидия от страната. В същото време специалистът съобщи, че вносна риба залива България и това не е поради цената.
„ Българската риба е по-качествена
и производителите на рибни артикули избират да я изнасят, тъй като в чужбина я изкупуват на по-високи цени от тези, на които всеобщият български консуматор може да си разреши “, разяснява той и добави, че изнасяме рапани, миди, сафрид, пъстърва, калкан, шаран и др.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР