Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари.

...
Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари.
Коментари Харесай

Български рибари се оплакват от тормоз на румънски граничари заради спор за остров Ветрен

Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари. Причината е спор за остров Ветрен. Румънците считат че е техен, а съгласно двустранната гранична спогодба, това място е българската територия.

Остров Ветрен се е образувал през 1928 година. Съседите ни го назовават Чоканещи. И макар че България и Румъния не би трябвало да имат терирориални разногласия като членове на Европейския съюз, Ветрен се оказва остров на раздора. Спорът продължава от години и от това се възползват румънските граничари.

Валентин Йорданов споделя пред БТВн по какъв начин е бил закачен за румънски катер и теглен 300 м. граниарят му записал персоналните данни и бил предизвестен, в случай че отново бъде заловен ще му бъде иззето всичко.Речната ни граница с Румъния е избрана с подписването на българо-румънска спогодба преди 110 години. "Проблемът е, че с времето реката трансформира коритото си, което се отразява и на границата. В такива обстановки обща комисия би трябвало да записва измененията. Тя обаче в никакъв случай не се е събирала ".

Ветренските риболовци са написали тъжба до депутата от Силистра Александър Сабанов. „ В софийската спогодба е разказано, че по поречието на река Дунав границата се дефинира от талвега - или по този начин наречената най-дълбока точка на река Дунав. В случая около остров Ветрен талвегът и фарватерът минават от северната страна, което ще рече, че островът е български, а сега се владее от румънци от румънската страна по този начин да се каже”, изяснява Сабанов.

От транспортното министерство демонстрират настояща карта на Дунав от 2017 година. В нея напътствието е корабите да минават от северната част на острова, т.е. той остава на българска територия. Същото демонстрират и лоцманските карти. Но на острова и през днешния ден са ситуирани румънски граничари.

По-възрастните поданици на Ветрен си спомнят по какъв начин са ходили до Ветрен като деца. Докато Александър Сабанов продължава инспекцията на случая, риболовците се надяват румънците да ги оставят на мира да си изкарват прехраната в реката – по този начин както са го правили предците им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР