``Резултатите в протоколите след изборите ще се попълват общо. Гласовете

...
``Резултатите в протоколите след изборите ще се попълват общо. Гласовете
Коментари Харесай

Експерт: Възможно е на тези избори да нямаме право на избор как да гласуваме

``Резултатите в протоколите след изборите ще се попълнят общо. Гласовете от бюлетините в машинното гласоподаване и от хартиените бюлетини ще се регистрират с едно общо число в секционния протокол. Това беше признато като решение на съвещание на ЦИК през вчерашния ден. Методиката за броене към момента не е оповестена и не е приета``. Това съобщи Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК в ефира на БТВ.

„ Вчерашното решение беше ненадейно за всички изборни специалисти, които се занимават с наблюдаване на изборите. Нашият Обществен съвет предложи вид за секционен протокол преди повече от две седмици. Според него гласовете от машините и гласовете от хартиените бюлетини трябваще да се преброяват и да се вписват на обособени редове, след което да се сумират. Това са разнообразни осведомителни потоци и е редно да не се смесват “, разясни Пенева.

``Някоя бюлетина може да падне, да се смеси с друга или да не бъде регистрирана. Нямаме опция за надзор, числата ще бъдат общи. Няма да можем да знаем какъв брой хора са дали своят вот с хартии и какъв брой с машини. Имаме и отчитане на референции. През 2019 година в изборите за Европейски парламент една от нашите организации откри, че преференциите действително не са били преброени от членовете на СИК. Има гласове, които са изчезнали и не са регистрирани “, добави още тя.

``Възможно е на тези избори да нямаме право на избор по какъв начин да гласуваме, а да се окаже, че можем да гласуваме единствено с хартиени бюлетини``, посочи специалистът.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР