Резултатите в протоколите след изборите ще се попълват общо. Гласовете

...
Резултатите в протоколите след изборите ще се попълват общо. Гласовете
Коментари Харесай

Цветелина Пенева: Вчерашното решение беше неочаквано

" Резултатите в протоколите след изборите ще се попълнят общо. Гласовете от бюлетините в машинното гласоподаване и от хартиените бюлетини ще се регистрират с едно общо число в секционния протокол. Това беше признато като решение на съвещание на ЦИК през вчерашния ден. Методиката за броене към момента не е оповестена и не е призната “, разяснява в ефира на bTV Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

" Вчерашното решение беше ненадейно за всички изборни специалисти, които се занимават с наблюдаване на изборите. Нашият Обществен съвет предложи вид за секционен протокол преди повече от две седмици. Според него гласовете от машините и гласовете от хартиените бюлетини трябваше да се преброяват и да се вписват на обособени редове, след което да се сумират. Това са разнообразни осведомителни потоци и е редно да не се смесват “, уточни още тя.

" При обособеното броене, което въпреки всичко е по-логично, значи да се вършат разнообразни купчинки. Хартиените бюлетини са в огромен формат 80 на 20, а от машинното гласоподаване са мънички – като контролните разписки. Числата от двете купчинки щяха да се вписват в секционния протокол, такава беше нашата концепция. След решението през вчерашния ден ще има една огромна купчина с огромни и дребни бюлетини.

Някоя може да падне, да се смеси с друга или да не бъде регистрирана. Нямаме опция за надзор, числата ще бъдат общи. Няма да можем да знаем какъв брой хора са дали своят вот с хартии и какъв брой с машини. Имаме и отчитане на референции. През 2019 година в изборите за Европейски парламент една от нашите организации откри, че преференциите действително не са били преброени от членовете на СИК. Има гласове, които са изчезнали и не са регистрирани “, разяснява Цветелина Пенева.

 

Според нея е допустимо на тези избори да нямаме право на избор по какъв начин да гласуваме, а да се окаже, че можем да гласуваме единствено с хартиени бюлетини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР