Резултатите, публикувани на 20 юли 2020 г., в британското медицинско

...
Резултатите, публикувани на 20 юли 2020 г., в британското медицинско
Коментари Харесай

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд

Резултатите, оповестени на 20 юли 2020 година, в английското здравно списание The Lancet и обнародваният отчет за ваксина срещу ковид, създадена от фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордския университет, са обнадеждаващи.
Ваксината, създадена от учени от Оксфордския университет, провокира мощен имунен отговор, съгласно клиничните изследвания в ранен етап. Тя генерира както антитяло, по този начин и Т-клетъчен имунен отговор. Учените се надяват те да бъдат основни за прекъсване на инфекцията.
„ Надяваме се това да значи, че имунната система ще запомни вируса, тъй че нашата ваксина ще пази хората за дълъг интервал от време “, споделя Андрю Полард, водещ създател на изследването в Оксфорд, в изказване, оповестено от AstraZeneca. 
Изпитването, част от теста на фаза 2 на Оксфорд, не изследва дали имунизацията фактически защищава от коронавирусна зараза. Това е въпрос, на който ще се търси отговор във към този момент почналите изпитвания на фаза 3.
Въпреки положителните вести от Окфорд, здравните специалисти предизвестяват, че доста неща остават незнайни за вируса и са нужни повече проби, с цел да схванат по какъв начин да се предложи на хората дълготрайна отбрана против COVID-19, клинично прочут като SARS-CoV-2. 
„ Нуждаем се от повече проучвания, преди да можем да потвърдим, че имунизацията дейно защищава от зараза SARS-CoV-2 и какъв брой дълго трае каквато и да е отбрана “, сподели Полард.
Около 1000 души на възраст от 18 до 55 години са взели участие в опитите на фаза 2 в Оксфорд, като към половината от субектите са получили пробната ваксина. Тя предизвиква единствено незначителни странични резултати, в това число температура, отмалялост и главоболие, споделят учените. 
Фаза 3 на изпитванията на имунизацията от Оксфорд към този момент започнаха в Бразилия, Южна Африка и Англия и скоро ще бъдат разширени до Съединените щати. Всяко изпитване включва до 30 000 доброволци, които ще оказват помощ на учените да схванат дали пробната ваксина може в действителност да защищити хората да заловен ковид и дали е безвредна. 
Тя е направена от отслабена форма на вируса на елементарния грип, който е генно модифициран, с цел да придвижи шиповия протеин на ковид в тялото и да се провокира имунен отговор.   
AstraZeneca е подписала съглашения с доста държавни управления за доставка на имунизацията си, в случай че се окаже ефикасна и получи утвърждение от съответните институции. Компанията към този момент се ангажира да направи 2 милиарда дози. На Съединени американски щати са обещани 300 милиона дози, за Европейския съюз са 400 милиона дози, Англия е поискала 100 милиона.  
Страните по света също създават свои лични пробни ваксини в световната конкуренция за прекъсване на пандемията от ковид, при която починаха над 600 000 души по целия свят. Световната здравна организация оповестява за 23 ваксини с проби върху хора, в това число Оксфордската и още 140 – на етап лабораторни проучвания.   
Китайските откриватели също разгласиха изследване в понеделник в The Lancet за личната си пробна антикоронавирусна ваксина. Проучването сподели скромни позитивни резултати. Въпреки това, някои учени показаха опасения въз основа на ранните опити, че пробната ваксина може да не работи върху всички хора, защото употребява безопасен вирус в основата си, към който доста хора към този момент имат имунитет.   

Американският производител на медикаменти Pfizer и неговият немски сътрудник BioNTech също регистрираха позитивен прогрес в понеделник във връзка с тяхната версия на ваксина.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР